Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

«Υπόδειγµα για όλη την Ελλάδα το Μουσείο Τυπογραφίας»

Επίσκεψη της καθηγήτριας ΕΚΠΑ Α. Καρακατσούλη και του ειδικού συµβούλου στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. Σ. Καµπουρόπουλου.

Εντυπωσιασµένοι από τις σπάνιες συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη», δήλωσαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στα Χανιά, η κα Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Αθηνών, στο Τµήµα Θεατρικών Σπουδών όπου διδάσκει Ιστορία του βιβλίου, διευθύντρια του Εργαστηρίου για την Ιστορία του Βιβλίου και ο κ. Σωκράτης Καµπουρόπουλος, ο οποίος υπήρξε ειδικός σύµβουλος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) επί 18 χρόνια.

Η κα Καρακατσούλη, που ασχολείται µε ζητήµατα της ιστορίας της διανόησης και της διακίνησης των ιδεών στον ευρωπαϊκό χώρο κατά τους 19ο-20ό αιώνα, δήλωσε ενθουσιασµένη από τις συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο νέας επίσκεψης µε τους φοιτητές της, το επόµενο διάστηµα. Η ίδια έχει εργασθεί στην UNESCO (Παρίσι) και το Κοινωφελές Ίδρυµα Αλέξανδρος Σ. Ωνάση.
«Γνώριζα για την ύπαρξη του Μουσείου αλλά δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να το επισκεφθώ και µε πολλή χαρά είδα ότι είναι πλήρες. Με ενθουσίασε! Ελπίζω σύντοµα να ξαναέρθω µαζί µε τους φοιτητές µου ώστε να δούνε µπροστά τους αυτά που µελετάµε στο µάθηµα και να έχουν µια καλύτερη εικόνα για την ιστορία της τυπογραφίας και του βιβλίου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι εντυπωσιακό πως στο Μουσείο παρουσιάζεται όλη η ροή της εξέλιξης της Τυπογραφίας και επίσης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς όλα αυτά τα µηχανήµατα σε λειτουργική κατάσταση, όχι απλώς σαν µουσειακά εκθέµατα. Και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σηµαντική η δουλειά που γίνεται».
Για τις σπάνιες εκδόσεις του Μουσείου Τυπογραφίας, η κα Καρακατσούλη επεσήµανε ότι «θα άξιζε να βγει ένας κατάλογος µε όλες αυτές τις ωραίες, σπάνιες εκδόσεις».

Από µεριάς του, ο κ. Σωκράτης Καµπουρόπουλος, ο οποίος υπήρξε ειδικός σύµβουλος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου επί 18 χρόνια, από το 1996 έως το 2014 που έκλεισε, ως υπεύθυνος για τους εκδότες και τους τυπογράφους, τόνισε ότι «αυτή η εξιστόρηση της ιστορίας της Τυπογραφίας, ακόµη και στην Αθήνα, είναι δύσκολη για εµάς, δηλαδή προσπαθούµε να την ανασυγκροτήσουµε… Ας πούµε η ίδρυση ενός Μουσείου Τυπογραφίας ήταν ένα από τα πρώτα σχέδια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ήταν στους καταστατικούς σκοπούς του το 1996. ∆εν έγινε ποτέ. Και αναζητώντας πόρτα-πόρτα τους παλιούς τυπογράφους, δεν µπορούσαµε να βρούµε µηχανήµατα, κάποιοι τα είχαν πετάξει ή είχαν χαθεί οι χώροι τους κ.τ.λ. Άρα το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά είναι ένα υπόδειγµα για όλη την Ελλάδα. Καλώς σχεδιάζεται να γίνει αυτή η επίσκεψη των φοιτητών του Πανεπιστηµίου Αθηνών στο Μουσείο Τυπογραφίας γιατί εδώ µουσειολογικά συγκροτείται µια ιστορία, η ιστορία του έντυπου λόγου. Πολλά µπράβο στον κ. Γαρεδάκη. Είναι καταπληκτικό αυτό που κατάφερε!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα