Οι γενετιστές, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις γενετικές λειτουργίες στη χώρα μας, ανησυχούν με την υπογεννητικότητα, υπολογίζοντας οτι το 2050 ο ελληνικός πληθυσμός θα έχει περιοριστεί στα 6 εκατομ. Η γυναίκα δεν είναι μόνο για ηδονή, αλλά αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα αναπαραγωγής.
Υπάρχουν στον κόσμο, στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας κέντρα “Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής” (Ι.Υ.Α.) στα οποία καταφεύγουν οι γυναίκες άνω των 50 ετών, ζητώντας την άδεια τεκνοποίησης. Τα Ι.Υ.Α. οφείλουν να ενημερώνουν για το ενδεχόμενο κινδύνων απόκτησης απογόνων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η νομοθεσία προέβλεπε ως όριο αναπαραγωγής το 50ο έτος της ηλικίας των γυναικών, αλλά με πρόσφατο νόμο (3089/22) που ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα προβλέπεται αύξηση του ορίου στο 54ο έτος. Οι αλλαγές του νόμου, λένε οι ειδικοί, έγιναν βιαστικά χωρίς έμπεριστατωμένη διαβούλευση. Ο περιορισμός της ηλικίας των γυναικών και η έλλειψη κάθε ορίου για τους άνδρες θεωρείται παρανομία, διότι συνιστά διακριτική μεταχείριση υπέρ των ανδρών.
Οι απόψεις του ιατρικού κόσμου διίστανται. Οι μεν διότι έτσι θα αυξηθούν οι γεννήσεις, οι δε διότι η εγκυμοσύνη άνω των 50 ετών εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για την υγεία της εγκυμονούσης, όσο και του βρέφους. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αύξηση της ηλικιακής γενετικής λειτουργίας, όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, έχει σχέση με βλάβες των κυττάρων και του D.N.A.
Η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών είναι ανεξάρτητη με την ηλικία της γυναίκας, η όποια ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της κάποια στιγμή παύει να γίνεται παραγωγική φυσιολογικά. Σκέφθηκαν, λοιπόν, όσοι αντιστάθηκαν στη νομοθετική αλλαγή ότι όπως επεβλήθη όριο ηλικίας για τις γυναίκες για λόγους ισότητος, να συνέβαινε και για τους άνδρες.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει οτι στην τεκνοποίηση ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα σε εγγενείς ασθένειες, ανεξάρτητα αν δεν υπάρχει νομικός περιορισμός στην αναπαραγωγή με ιστορικό τέτοιων νοσημάτων. Ο ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να κάνει προγεννητικό έλεγχο και ανάλογα με το αποτέλεσμα οφείλει να αποφεύγει ή μη τη “σύλληψη”.
Ανάλογες ενημερώσεις πρέπει να γίνονται στις αίθουσες διδασκαλίας των μεγάλων τάξεων στα σχολεία μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης, για το θέμα “αναπαραγωγική υγεία”.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.