“Έπεσαν οι υπογραφές” σήμερα για τη σύμβαση ανάθεσης του Επικοινωνιακού Προγράμματος “Συμμετέχω!” στην «ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ», μεταξύ της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)] και της Αναδόχου Εταιρείας ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Μ. ΕΠΕ με διακριτικό τίτλο DEBRIEF, από τον Γενικό Διευθυντή κ. Πατεράκη Κωνσταντίνο και την κα Νικολακοπούλου Ελένη αντίστοιχα, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ κ. Τσουπάκη Μιχαήλ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «η ωρίμανση, χρηματοδότηση και τώρα πλέον υλοποίηση του Προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων «Η Αναζωογόνηση του Αστικού Κέντρου Χανίων με όρους αειφορίας και κοινωνικής συνοχής» (ΣΒΑΑ RECODE). Ειδικότερα, η Πράξη «Συμμετέχω!» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ με συνολικό προϋπολογισμό 156.279,68€.
Ο κ. Τσουπάκης ανέφερε ότι «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι το πρώτο ολοκληρωμένο Επικοινωνιακό Πρόγραμμα σε θέματα επαναχρησιμοποίησης, πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και ανακύκλωσης που θα υλοποιηθεί στο Δήμο Χανίων. Η υλοποίηση του ‘’Συμμετέχω’’ εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη που αποσκοπούμε να επιφέρει, θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του ’’τουριστικού προϊόντος’’ που προσφέρεται στην πόλη μας».
Ο κ. Πατεράκης επεσήμανε ότι «αυτό το Επικοινωνιακό Πρόγραμμα θα συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και την κατανόηση των απαιτήσεων από τους χρήστες, για την αποτελεσματικότητα της απόδοσης του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων που θα εφαρμοσθεί από τον Δήμο Χανίων στην Περιοχή Παρέμβασης της ΣΒΑΑ RECODE, ώστε να προσεγγίσουμε με βέλτιστο τρόπο τους στόχους που τίθενται από τη νομοθεσία».
Η κα Φλεμετάκη Μαρία, Υποδιευθύντρια Μεταφορών Επικινδύνων Υλικών και θεμάτων Χημικού Μηχανικού, Υπεύθυνη της πράξης «Συμμετέχω!» ανέλυσε το περιεχόμενο του Προγράμματος το οποίο αφορά στην υλοποίηση ενός συνεκτικού πλέγματος αλληλοσυμπληρούμενων ενεργειών/ δράσεων:
Α)ενημέρωσης για την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και τον τρόπο διαχείρισης των ειδικών αποβλήτων (μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας και συσκευασιών, διακριτή διαχείριση για ηλεκτρικές στήλες, ΑΗΗΕ, ιατροφαρμακευτικά, απόβλητα κρεοπωλείων και ιχθυοπωλείων, τηγανέλαια κ.λπ.) και
Β)υποκίνησης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση όπου αρμόζει, των πολιτών, των επαγγελματιών, αλλά και των επισκεπτών της Περιοχής παρέμβασης,
ενώ συγχρόνως εδραιώνει έναν δίαυλο για αμφίδρομη επικοινωνία.
Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ως εξής:
1)Ενημερωτική εκστρατεία για θέματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, επαναχρησιμοποίησης, καθώς και διαλογής στη Πηγή (ΔσΠ) των αστικών στερεών αποβλήτων και των προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης τους που λειτουργούν / θα λειτουργήσουν στη Περιοχή Παρέμβασης.
2)Εξειδικευμένες δράσεις για την ενημέρωση των επισκεπτών της Περιοχής Παρέμβασης μέσω ξενοδοχειακών καταλυμάτων, των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) και λοιπών επιχειρήσεων παροχής τουριστικών υπηρεσιών.
3)Εξειδικευμένες δράσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, των Κ.Υ.Ε. και λοιπών παραγωγών για την ορθή διαλογή στη πηγή ανακυκλώσιμων κ.ά. απορριμμάτων.
4)Ενημέρωση του κοινού για τα υπάρχοντα δίκτυα συλλογής ειδικών ρευμάτων (ΑΗΗΕ, ηλεκτρικές στήλες, λαμπτήρες, υπολείμματα φαρμάκων και ληγμένα, βρώσιμα έλαια, ενδύματα/υποδήματα, απόβλητα κρεοπωλείων και ιχθυοπωλείων), αστικών αποβλήτων.
5)Ανάπτυξη συστήματος «επιβράβευσης» επιχειρηματιών και κατοίκων.
6)Βιωματικά εργαστήρια και δράσεις προώθησης της πρόληψης δημιουργίας αστικών στερεών αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης».