Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Υπόθεση Β. Γιακουμάκη: Εκδικάστηκε η αγωγή Χρ. Μαρκογιαννάκη σε βάρος της Ελ. Ακρίτα

Την αγωγή του πρώην υπουργού και βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε βάρος της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα για δημοσιεύματα της στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 28/02/2015 και στις 05/03/2015, εκδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων το πρωί της Πέμπτης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα αφού πρώτα κατατεθούν και τα σχετικά έγγραφα από τα δύο μέρη.
Σημειώνεται πως ο κ. Μαρκογιαννάκης ζητάει με την αγωγή του αποζημίωση 500.000 ευρώ για ηθική βλάβη που δηλώνει ότι υπέστη από το δημοσίευμα της κ. Ακρίτα που αφορά την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που είχε εξαφανιστεί από τα Ιωάννινα που φοιτούσε στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός μετά από μερικές ημέρες.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ  ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Στην κατάθεση του ο κ. Μαρκογιαννάκης μίλησε για « ηθική και πολιτική του εξόντωση» εξαιτίας των δημοσιευμάτων. Αναφερόμενος στο πώς εμπλέχθηκε το όνομα του στην υπόθεση επεσήμανε πως στις αρχές του Μαΐου του 2014 η μητέρα ενός παιδιού από τα Χανιά που φοιτούσε στην γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων ζήτησε την παρέμβαση του, τότε ως βουλευτή, καθώς ο γιος της κινδύνευε με αποβολή από την εστία που διέμεναν οι φοιτητές της σχολής γιατί είχε γράψει στον τοίχο της το όνομα του χωριού του. Όπως τόνισε ο πρώην βουλευτής το προεδρικό διάταγμα που αφορά τις πειθαρχικές διώξεις προβλέπει αποβολή μέχρι 5 ημέρες από τη σχολή ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και όχι αποβολή δια παντός από την εστία. Για αυτό και έκανε παρέμβαση στον διευθυντή της σχολής για αυτό το θέμα. Σημείωσε επίσης πως η παρέμβαση του «δεν ήταν ρουσφέτι» γιατί το αίτημα του σπουδαστή ήταν νόμιμο και δεν μπορούσε να αποβληθεί από την εστία. Ο κ. Μαρκογιαννάκης επισήμανε πως αυτό που τον ενόχλησε στο δημοσίευμα της κ. Ακρίτα ήταν πως ξεκάθαρα εννοούσε πως ο ίδιος ήξερε για τους βασανισμούς που γίνονταν σε βάρος του Γιακουμάκη – ενώ δεν είχε την παραμικρή γνώση – και ότι ήθελε με την παρέμβαση του στον διευθυντή της γαλακτοκομικής σχολής να καλύψει άτομο που εμπλέκονταν σε αυτούς. Υποστήριξε επίσης πως μετά τα δημοσιεύματα της κ. Ακρίτα δέχονταν συνεχής οχλήσεις στο δρόμο ακόμα και στις εκκλησίες ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε τους βασανιστές του Γιακουμάκη, στο γραφείο του καθημερινά τηλεφωνούσαν δημοσιογράφοι και τον ρωτούσαν για την εμπλοκή του, ενώ ο εισαγγελέας Ιωαννίνων προχώρησε σε προανάκριση. Σημείωσε πως η ανακριτική διαδικασία έδειξε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με το θέμα που αφορούσε το Γιακουμάκη και η υπόθεση με βούλευμα οριστικά τέθηκε στο αρχείο αφού δεν προέκυπτε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του. Επισήμανε πως η οικογένεια του Β. Γιακουμάκη έχει την καλύτερη των εντυπώσεων για τον ίδιο και το έχει αναγνωρίσει. Τόνισε πως τα δημοσιεύματα επηρέασαν την εκλογή του στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015 καθώς παρότι η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της στους άλλους Νομούς της Κρήτης, στα Χανιά είχε μείωση με αποτέλεσμα για ελάχιστο ποσοστό να μην εκλέξει βουλευτή και να μην βγει ο ίδιος που ήταν ο πρώτος στη σχετική λίστα. Τέλος εξέφρασε τη λύπη του που η δημοσιογράφος στη συνέχεια παρότι όπως είπε αποδείχθηκε ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση δεν προχώρησε σε κάποια διόρθωση.

Η ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ

Ακολούθησε η κατάθεση της δημοσιογράφου που αρχικά δήλωσε πως στα 45 χρόνια της καριέρας της πρώτη φορά κατατίθεται αγωγή σε βάρος της, εκφράζοντας παράλληλα την εντύπωση της που η αγωγή στρέφονταν αποκλειστικά προς την ίδια και όχι και προς το μέσο που εργάζονταν. Τόνισε έπειτα πως η ΕΣΗΕΑ στήριξε το δημοσίευμα της καθώς δεν παραβιάζει την δημοσιογραφική δεοντολογία και πως το κίνητρο των δημοσιευμάτων της ήταν τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια που υπέβαλλε η συμμορία – όπως επανέλαβε- των συμφοιτητών του Γιακουμάκη σε βάρος του άτυχου νέου.
Υπογράμμισε πως στο πρώτο της δημοσίευμα στις 28/02/2015 δεν ανέφερε το όνομα “Μαρκογιαννάκης” αλλά πρωτοκλασάτος πολιτικός και θα μπορούσε να ενοχληθούν και άλλοι αλλά ο ίδιος ο πρώην υπουργός το απέδωσε στον εαυτό του. Υποστήριξε πως ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε ένα “ρουσφέτι” υπέρ του Χανιώτη φοιτητή που μετέπειτα καταδικάστηκε σε 30 μήνες για τη συμμετοχή του στη συμμορία που βασάνιζε τον Γιακουμάκη. «Να ζητήσω συγνώμη έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τη δημοσιογραφική δεοντολογία;» αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος λέγοντας στη συνέχεια πως η έρευνα της έδειξε πως αν ο πρώην υπουργός δεν είχε εμπλακεί στο “ρουσφέτι” ίσως η εξέλιξη να ήταν διαφορετική για τον άτυχο Γιακουμάκη.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, κ. Γιώργος Περάκης επισήμανε το αμετάκλητο βούλευμα που ξεκαθαρίζει πως δεν έχει εμπλοκή με την υπόθεση και άφησε αιχμές σε βάρος της δημοσιογράφου για το ότι δεν αναίρεσε τα αρχικά γραπτά της. Οι συνήγοροι της κ. Ελ. Ακρίτα από τη μεριά τους ανέφεραν πως με τα δημοσιεύματα της δεν επηρέασε καθόλου την πολιτική πορεία του κ. Μαρκογιαννάκη και πως δεν ήταν η κ. Ακρίτα αλλά ο εισαγγελέας Ιωαννίνων που βρήκε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ξεκινήσει την προανάκριση.
Οι δικηγόροι της κ. Ακρίτα κατέθεσαν στην έναρξη της υπόθεσης μια σειρά από ενστάσεις αναφορικά με την κατηγορία, ενώ ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής η ένταση ανέβηκε αρκετές φορές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα