Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Υποβόσκουσα κρίση στο ουκρανικό

Το ουκρανικό εγκυμονεί κινδύνους. Εξελίσσεται σε απειλητικό παιχνίδι μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα μ’ αυτή την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, που προαλείφεται, να μπει στο ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για μια απλή διαμάχη μεταξύ δύο χωρών, αλλά για σοβούσα κρίση, που αν ξεφύγει απ’ την ευθύνη των μεγάλων δυνάμεων, θά ’χει απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Ουκρανός πρ/ργός έχει αποφασίσει με διάταγμα την επανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία αποσχέσθηκε από τη χώρα του προσαρτηθείσα στη Ρωσία και τη σταδιακή επαναφορά στην επικράτειά του των ρωσόφωνων ανατολικών περιοχών της χώρας Ντονμπάς και Λουγκάνσκ.

Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζαζέ Μπορέλ κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των “27” με τηλεδιάσκεψη, δεν βελτιώνονται και η ένταση των αντιθέσεων αυξάνεται. Χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ επικίνδυνη στα ρωσοουκρανικά σύνορα και “ανησυχητική” για την υγεία του Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρού επικριτή και πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, ο οποίος κρατείται και κάνει απεργία πείνας. Το αίτημα των Ευρωπαίων, να του παράσχουν υγειονομική περίθαλψη, απερρίφθη απ’ τις αρχές της Μόσχας.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο πρόεδρο, να συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος και να συζητήσουν για θέματα ενδιαφέροντος των δύο χωρών. Του επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ υποστήριξης της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας και την απαγόρευση Ρώσων αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Πάντως η Δύση έστειλε πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, ενώ ΝΑΤΟ, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία έθεσαν όρους, που δεν πρέπει να παραβιάσουν οι Ρωσικές δυνάμεις. Επεσήμαναν, ότι αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση και δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, απειλείται η ειρήνη. Η Μόσχα προειδοποίησε τους Δυτικούς και το ΝΑΤΟ, ότι «κάθε παροχή υποστήριξης στο Κίεβο θα έχει σημαντικό κόστος». Ωστόσο ο Πούτιν αναμένει «ένα βήμα της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ, να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα να δράσει περαιτέρω».

Από πλευράς Ε.Ε. η Μέρκελ που θεωρεί, ότι σε μια ουκρανορωσική σύρραξη η Γερμανία “θα πληρώσει το μάρμαρο” προσπάθησε τηλεφωνικώς να μεταπείσει τον Πούτιν, ν’ αποφύγει τη ρήξη, καθ’ όσον όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπ. Αμυνας, «εμείς είμαστε δεσμευμένοι στο πλευρό της Ουκρανίας».

Υπ’ όψιν, ότι η Μόσχα προσαρτώντας την Κριμαία έχει παραβιάσει τον χάρτη του ΟΗΕ άρθρο 4 περί απαγόρευσης χρήσης βίας, τη συμφωνία της Βουδαπέστης του 1994 και τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας του 1997 περί φιλίας όπως και το Διεθνές δίκαιο περί παραβίασης εδαφικής ακεραιότητας, διότι κατέλαβε Ουκρανικό έδαφος. Οσον αφορά το δημοψήφισμα στο Κίεβο κρίθηκε παράνομο τόσο απ’ το εγχώριο όσο και από το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα απ’ την Ε.Ε. έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία, που συνίστανται: Στην αποβολή απ’ τους G8, στην αναβολή προγραμμάτων συνεργασίας και απαγόρευση βίζας, στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στην απαγόρευση προσβάσεων σε κεφαλαιαγορές της Ε.Ε. ρωσικών τραπεζών και εισαγωγές από Κριμαία εκτός αν είναι πιστοποιημένες από το Κίεβο.

Σιγήν ιχθύος για τον αγωγό North Stream 2!

Εν τω μεταξύ, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου μεταξύ Μόσχας – Κίεβου, ο Τούρκος πρόεδρος θα “κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα”, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διότι θα βρεθεί σε δίλημμα, να ταχθεί εναντίον του “φίλου” προέδρου Πούτιν, ή να αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα