Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία, το αποτσίγαρο την υγεία και το περιβάλλον. Παρά την ανακάλυψη του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται δισεκατοµµύρια τσιγάρα τον χρόνο νόµιµα, χώρια τα λαθραία.
Τα αποτσίγαρα περιέχουν επικίνδυνες, ανθυγιεινές χηµικές ουσίες, παροµοιάζονται δε σαν όπλα µαζικής καταστροφής. Εξοντώνουν ύπουλα. Περιέχουν εκτός της νικοτίνης, καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται απ’ το φίλτρο και µεταλλάσσονται σε βενζόλιο, τοξικά αέρια, αµµωνία, υδροκυανικό οξύ, ραδιενεργές ενώσεις, οξική κυτταρίνη και πολώνιο.
Γόπες πολλών δισ. τον χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες, µολύνουν τα εθνικά πάρκα, παγιδεύονται δε στους αρµούς των πλακών στους δρόµους. Είναι µια βλαπτική µορφή περιβαλλοντικής ρύπανσης, κυρίως µέσω των θαλασσών, µεταφέρεται δε στον άνθρωπο διά της τροφικής αλυσίδας. Το φίλτρο είναι το ίδιο πλαστικό που χρησιµοποιείται στην καθηµερινότητα, στη συσκευασία, στις µεταφορές εµπορευµάτων, ως µονωτικό υλικό και η εξουδετέρωση των επιβλαβών ουσιών είναι δύσκολη δουλειά. Εκστρατεία ενηµέρωσης των καπνιστών δεν αποδίδει τα αναµενόµενα αποτελέσµατα.
Στη χώρα µας έχει αρχίσει πιλοτικό πρόγραµµα “gopa free” διαχείρισης καπνικών προϊόντων, όπου στο στρατόπεδο Παπάγου έχουν τοποθετηθεί συλλεκτικοί µηχανισµοί, όπου συγκεντρώνονται αποτσίγαρα και στέλνονται στο εξωτερικό. Εκεί µε ειδική επεξεργασία διαχωρίζεται το χαρτί, αποτοξικοποιούνται τα εναποµένοντα είδη και απ’ αυτά δηµιουργούνται βιώσιµα προϊόντα, λιπάσµατα και άλλα είδη φιλικά στο περιβάλλον. Η αποβολή των τοξικών ουσιών από τα φίλτρα, γίνεται σε εξειδικευµένα και κοστοβόρα εργοστάσια.
Ζούµε σε µια “τοξική θύελλα”, σ’ ένα περιβάλλον φορτωµένο µε αµέτρητα βλαβερά χηµικά. Από τα ρούχα που φοράµε, τις κρέµες που χρησιµοποιούµε, τα απολυµαντικά και διάφορα σπρέι. Ο µέσος καταναλωτής χρησιµοποιεί τη ζάχαρη, όχι µόνο στις µορφές που διατίθεται αλλά και στις βιοµηχανοποιηµένες τροφές, από σούπες µέχρι είδη αρτοβιοµηχανίας. Οι διοξίνες βρίσκονται και σε ελάχιστες ποσότητες στις τροφές, στο νερό, ακόµα και στο µητρικό γάλα.
Η άγνοια του φαινοµένου, οι συνέπειες και οι επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπινου οργανισµού από την καλοπέραση, που ευνοεί της παχυσαρκία, είναι καταστάσεις ανυπολόγιστα βλαβερές.
∆ιότι τα διάφορα µέταλλα που πέφτουν στα ποτάµια, καταλήγουν στη θάλασσα, τοξινώνουν τα ψάρια, τα άλλα θαλασσινά και στη συνέχεια τους ανθρώπους στους οποίους εµποδίζουν µακροπρόθεσµα ζωτικές λειτουργίες και επηρεάζουν το νευροφυτικό τους σύστηµα.