Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και – χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη – όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη». Εκτίμησε δε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.
«Δεν μπορούν να συγκριθούν (Ειδομένη και Βουδαπέστη). Στην Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει. Σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και – χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη – όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει και ευρωπαϊκή στήριξη.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε επισήμανε ότι μια μεγάλη διαφορά είναι ότι «σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Ειδομένη υπάρχουν καταλύματα με σημαντικά καλύτερες υποδομές, τα οποία προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες, αλλά η διάθεσή τους να μεταφερθούν εκεί με ελληνική βοήθεια δεν είναι πάντα πολύ μεγάλη». Ο κ. Πλάτε δήλωσε ακόμη ότι κατά την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ πλησίασε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, «τον πήρε στην άκρη και του είπε: “Πες μας τι βοήθεια χρειάζεστε ακριβώς”» και ότι ο έλληνας υπουργός απάντησε ότι θα στείλει σχετική λίστα. «Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε πολύ γρήγορα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της υποχρέωσης, η οποία και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι της δική της, κατά τρόπο ώστε να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο κ. Πλάτε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη ότι οι άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ βρίσκονται σε δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση και επισήμανε ότι η συνολική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι νωρίτερα, ενώ και η στάση της Ελλάδας σε αυτό είναι διαφορετική. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Προσφέρονται καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, αλλά μόλις σήμερα άκουσα ότι εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη προς αυτά τα πολύ καλύτερα καταλύματα», δήλωσε και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη και για μια λύση η οποία θα ακολουθεί ακριβώς αυτή την ανθρωπιστική προσέγγιση, να καταστήσει νόμιμη την παράνομη μετανάστευση». Είναι για αυτό απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.