Στην ρωσοουκρανική σύρραξη, έντεκα μήνες από την έναρξη της, φαίνεται ότι η επιβολή των Ρώσων έναντι των Ουκρανών και αντιστρόφως δεν είναι εύκολο πράγμα και καταντά επιζήμια και για τους δύο. Η παράταση της σύγκρουσης ατονεί και την πρωτοκαθεδρία της Μόσχας στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο, ενδυναμώνοντας την προσπάθεια της Κίνας να συμπληρώσει το κενό, αν δεν προφτάσουν οι ΗΠΑ να βάλουν πόδι στη διένεξή της με την Ταϊβάν.
Όσο παρατείνεται ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, τόσο συσπειρώνονται οι ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδικού έναντι της Κίνας και στη Βορειοανατολική Ευρώπη μέσω ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Ο πόλεμος αποσταθεροποιεί την παγκόσμια ειρήνη, πράγμα που δεν θα ήθελαν ο Πούτιν και ο Μπάιντεν. Η συνέχιση της ρωσικής επέμβασης δείχνει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία και την ειρήνη.
Οι επιχειρήσεις που διεξάγονται τελευταίως γύρω από πόλεις του Βορείου Ντονμπάς προκαλούν φοβερές καταστροφές, που δείχνουν βίντεο, τα οποία δεν κυκλοφορούν ευρέως, γιατί δεν συμφέρει και τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ οι απώλειες είναι τεράστιες. Ο Ζελένσκι στην επιθυμία του να δείξει επιτυχίες αποφάσισε με τους επιτελείς του να παρατάξει στις μάχες γύρω από τις πόλεις του Ντονμπάς ανεκπαίδευτους στρατιώτες, με αποτέλεσμα στο Σόλενταρ να γίνει μακελειό.
Ο βίαιος θάνατος στις πολύνεκρες μάχες δεν θα σταματήσει, είναι πρωτοφανής. Η ηγεσία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο πεδίο των μαχών. Ο Πούτιν διέταξε γενική επιστράτευση. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό. Η πρώτη στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η δεύτερη στον Β΄ και η τρίτη τώρα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μετά την εκπαίδευση τους πήγαν στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας, αλλάζοντας την αναλογία δυνάμεων που υπήρχε. Τότε υπερτερούσαν οι Ουκρανοί σε έμψυχο υλικό και σε πολεμικό, προσφορά των Δυτικών. Η αναλογία ανετράπη και είναι 3 προς 1 υπέρ των Ρώσων, αλλάζοντας την ισορροπία υπέρ αυτών. Για να επανέλθει η εξισορρόπηση, χρειάζεται να ενισχυθούν οι Ουκρανοί από τους Δυτικούς.
Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει όλο τον στόλο τους στη Μαύρη Θάλασσα, με όλα τα οπλικά συστήματα που διατίθενται στα πλοία τους. Ετοιμάζουν δε να ρίξουν στη μάχη τα καλύτερα άρματα που διαθέτουν. Αυτά βάζουν τον κόσμο σε ανησυχίες και δείχνουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Ο Ζελένσκι, που κατηγορείται από δυτικά έντυπα ότι έχει καταστρέψει τη χώρα του, είναι ανένδοτος για κάθε συνομιλία με τους Ρώσους. Αυτό φάνηκε όταν η Ρωσία διέταξε τριήμερη ανακωχή λόγω Χριστουγέννων, που τα εορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου, και δεν το δέχτηκε, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε τον ρόλο της Τουρκίας στην κρίση. Στηρίζει την Ουκρανία, στην οποία έχει στείλει βόμβες διασποράς, που ενόχλησε τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα τάσσεται φιλικώς προς αυτήν. Πώς τα καταφέρνει ο Ερντογάν, είναι άλλο πράγμα. Θα μπορούσε διαμεσολαβητικό ρόλο να παίξει η χώρα μας μεταξύ των εμπλεκομένων, αλλά…!
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απλό κρυολόγημα μπροστά στα σενάρια που κυκλοφορούν για πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στη διαμάχη Κίνας – Ταϊβάν.
Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά. Μιλάνε για ατμόσφαιρα 3ου Παγκοσμίου πολέμου, που ευχόμεθα να μην τη ζήσουμε.