Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Zerocalcare”: Όταν το κόμικ συναντά το animation

Πριν μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε μια νέα σειρά animation σε γνωστή τηλεοπτική πλατφόρμα, με τίτλο “Αυτός ο κόσμος δεν θα με κάνει κακό”. Πρόκειται για τη δεύτερη animation σειρά ενός Ιταλού δημιουργού κόμικ, του Michele Rech, γνωστού με το ψευδώνυμο “Zerocalcare”.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΒΑ ΣΤΟ NETFLIX

Γεννημένος το 1983 άρχισε τις πρώτες δουλειές εικονογράφησης σε γνωστές ιταλικές εφημερίδες. Το 2001 βρέθηκε στην Γένοβα. Ήταν η χρονιά που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πόλη η σύνοδος των G8 και σημειώθηκαν πολλές πορείες, ενώ η αστυνομική βία κορυφώθηκε με τον θάνατο ενός 23χρονου ακτιβιστή. Ο Zerocalcare συμμετείχε στις διαδηλώσεις αυτές και τρία χρόνια αργότερα θα εκδώσει ένα εξασέλιδο κόμικ με τίτλο “Η ιστορία μας στα οδοφράγματα”. Το κόμικ αυτό θα είναι και η αρχή της ιδεολογικής του ταυτότητας στην 9η τέχνη.
Στη συνέχεια, θα κάνει αρκετές εικονογραφήσεις, αυτοεκδόσεις, αφίσες για πανκ συγκροτήματα, μέχρι που το 2011 κυκλοφορεί το πρώτο του μεγάλο κόμικ με τίτλο “Η προφητεία του Αρμαντίλλο”. Πρόκειται για μια συλλογή αυτοβιογραφικών ιστοριών οι οποίες συνδέονται σε μια ενιαία αφήγηση. Η ιστορία αφορά την απώλεια μιας παιδικής φίλης από ανορεξία, αλλά παράλληλα θίγει πολλά ζητήματα με χιούμορ, ειρωνεία και νοσταλγία. Αντανακλά την καθημερινότητα και την νοοτροπία μιας ολόκληρης γενιάς. Το κόμικ αυτό θα πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα και το 2018 θα γίνει η μεταφορά του στο σινεμά, ενώ το 2021 θα γίνει η διασκευή του για animation το οποίο θα προβληθεί με μεγάλη επιτυχία στην πλατφόρμα του Netflix.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Η αυτοβιογραφία είναι ένα είδος που θα υπηρετήσει ο Zerocalcare με επιτυχία και στις επόμενες δουλειές του, με πιο σημαντική το graphic novel που θα κυκλοφορήσει το 2016 με τίτλο “Kobane Calling: Greetings from Northern Syria”. Το κόμικ αυτό αποτελεί ένα μείγμα αυτοβιογραφίας και δημοσιογραφίας. Αφηγείται την προσωπική του ιστορία και συγκεκριμένα των δύο ταξιδιών που πραγματοποίησε στο Κομπάνι της Συρίας. Αφορμή για το ταξίδι αυτό είναι το εγχείρημα της Ροζάβα, μια αυτόνομη κρατική οντότητα στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία, η οποία βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και των εθνών και της βιωσιμότητας. Το εγχείρημα αυτό ποτέ δεν απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ιταλίας κι έτσι ο Zerocalcare ταξίδεψε για να το δει από κοντά. Οι εμπειρίες του ταξιδιού δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Internazionale” σε μορφή ρεπορτάζ. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που θα μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα, ενώ στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσουν κάποια κομμάτια του μεταφρασμένα στα ελληνικά για το περοδικό “Μπλε Κομήτης”. Σαν συνέχεια αυτού του αυτοβιογραφικού είδους κόμικ το οποίο μπλέκεται με δημοσιογραφικά στοιχεία, είναι και η τελευταία του δουλειά με τίτλο “No Sleep Till Shengal”, με τιράζ μεγαλύτερο από 230.000 αντίτυπα, στο οποίο περιγράφει το ταξίδι του στο Ιράκ και την επίσκεψή του στην κοινότητα των Γιαζίντι.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ

Η σειρά που κυκλοφόρησε το 2021 στο Netflix με τίτλο “Κατά μήκος της Διακεκομμένης Γραμμής”, αφορά ενήλικο κοινό και είναι γεμάτο με χιουμοριστικά και δραματικά στοιχεία. Αποτελεί μια αυτοβιογραφική ιστορία βασισμένη στο πρώτο του κόμικ. Στα έξι επεισόδια της σειράς ακολουθούμε τον ήρωα (που είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης), έναν λίγο αγχώδη σκιτσογράφο από τη Ρώμη, καθώς ταξιδεύει με δύο φίλους του στην πόλη της Μπιέλα. Στη σειρά κάνει την εμφάνισή του αρκετές φορές και ένα μεγάλο Αρμαντίλλο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την συνείδηση του Zerocalcare και κριτικάρει τις αποφάσεις που παίρνει ο ήρωας. Η επιτυχία της σειράς θα οδηγήσει την πλατφόρμα να ανακοινώσει την παραγωγή μιας δεύτερης σειράς με τίτλο “Αυτός ο κόσμος δεν θα με κάνει κακό”, με τους ίδιους δημιουργούς, η οποία αποτελείται επίσης από έξι επεισόδια.
Σε αντίθεση με την πρώτη σειρά που είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, αυτή έχει πιο πολιτικό περιεχόμενο. Στην ιστορία βλέπουμε για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων που πρόκειται να ανοίξει σε μια γειτονιά της Ρώμης. Εξαιτίας αυτής της αφορμής, δυναμώνει η ένταση ανάμεσα στις ομάδες των νεοναζί και των αντιφασιστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Zerocalcare. Η επιτυχία της σειράς και οι θετικές κριτικές θα οδηγήσουν στην έκδοση και ενός artbook βασισμένο στη σειρά αυτή, στο οποίο περιλαμβάνονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, από την ιστορία, το σχεδιασμό των χαρακτήρων, την σκηνοθεσία, τους φωτισμούς, το storyboard κλπ. Και οι δύο σειρές χαρακτηρίζονται από τον γρήγορο ρυθμό, την προσωπική αφήγηση του δημιουργού, την εξαιρετική σεναριακή δομή, ενώ το χιούμορ, η ειρωνεία, η ευαισθησία, τα δραματικά στοιχεία και η πολιτική κριτική του ίδιου του δημιουργού μπλέκονται αριστοτεχνικά. Βλέποντάς το σίγουρα υπάρχουν πολλά στοιχεία στα οποία ο θεατής θα ταυτιστεί, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον που έχει γεννηθεί τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί σαν η φωνή της γενιάς του. 
Συνολικά, ο Zerocalcare μετράει στο ενεργητικό του δώδεκα graphic novels, δεκαέξι μικρά κόμικς και δεκατρία βραβεία.

ΓΡΑΜΜΟΣΚΙΑΣΕΙΣ ZGUR 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα