Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Ζηµιές στην παραγωγή αβοκάντο εξαιτίας του καύσωνα

Εκατοντάδες µικροί καρποί αβοκάντο έχουν στρώσει το έδαφος κάτω από τα δέντρα στα χωριά του κάµπου των Χανίων.

Ο καύσωνας του Ιουλίου έπληξε για πρώτη φορά µε τόση ένταση τους αβοκαντοπαραγωγούς των Χανίων καθώς κανένας δεν θυµάται ξανά κάτι ανάλογο εδώ και χρόνια.

Με τον κ. Στρατή Μιχελάκη προχωράµε µαζί στο περβόλι του στη θέση “Τσιγκούνια” στο Βατόλακκο. Μας δείχνει τους πεσµένους καρπούς που µε τη ζέστη έχουν µαυρίσει και έχουν συρρικνωθεί αλλά και τα φύλλα πολλών δέντρων αβοκάντο που έχουν επίσης ξεραθεί.
«Εγώ τα χρόνια που ασχολούµαι, πρώτη φορά βλέπω τόσο µεγάλη ζηµιά από ζέστη» µας τονίζει ο κ. Μιχελάκης που µας εξηγεί πως «η καρπόπτωση κατά την άποψη µου δεν θα σταµατήσει, θα συνεχιστεί µέχρι και τον Οκτώβρη- Νοέµβρη όταν θα δροσίσει».
Οι παραγωγοί της περιοχής δήλωσαν τις ζηµιές τους στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ και αναµένουν µέχρι τις 20 Αυγούστου να επισκεφθεί την περιοχή τους κλιµάκιο του Οργανισµού για να κάνει την πλήρη καταγραφή.

«Όταν στο παραλιακό µέτωπο των Χανίων, στο Βαµβακόπουλο είχε 35 βαθµούς, εδώ στον κάµπο σε Βατόλακκο, Αλικιανό, Σκινέ, Φουρνέ είχε 43 και 44! Η ζηµιά ήταν µεγάλη στα µικρά δέντρα, ορισµένα από τα οποία “τελείωσαν”, στα µεγάλα στα φύλλα και στους καρπούς της νέας σοδειάς» µας ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Κουτούπης διευθυντής του “Συνεταιρισµού Βιοκαλλιεργητών” που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται δυναµικά στον χώρο του αβοκάντο. Ο καύσωνας εκτιµά ότι έπληξε κυρίως την ποικιλία Hass αλλά και τις Zutano και Reed, χωρίς αυτή τη στιγµή να υπάρχουν συγκεκριµένα στοιχεία.
Επόµενος σταθµός µας ο Σκινές, ένα χωριό επίσης µε πολύ µεγάλη παραγωγή αβοκάντο.

 

«Στα Hass ειδικά η ζηµιά ήταν πολύ µεγάλη» είναι τα λόγια του παραγωγού κ. Παπασταµατάκη, που προσθέτει ότι «κυρίως ο καρπός επλήγη. Από τη ζέστη “έβρασε” πάνω στα δέντρα, µαύρισε και άρχισε να πέφτει, αλλά και τα δέντρα ταλαιπωρήθηκαν πολύ. Είναι πρωτόγνωρο το φαινόµενο αυτό, δεν θυµάµαι ξανά κάτι ανάλογο».

 

Ένα µικρό αριθµό δέντρων αβοκάντο διαθέτει και ο κ. Στέφανος ∆ερµιτζάκης. «Μπορώ να πω ότι το 95% των καρπών έπεσαν, Ηass και Fuerte! Το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιουλίου οι ζέστες ήταν µεγάλες και παρατεταµένες! Όποια δέντρα ήταν αδύναµα, κάηκαν οι βλαστοί τους. Αυτά µπορούν να σωθούν µε περιποίηση µε λίπασµα και πολύ νερό, αλλά οι καρποί χάθηκαν. Γενικά όλη η περιοχή του Σκινέ ταλαιπωρήθηκε πολύ».

 

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο κ. Βαγγέλης Μπατσαριτσάκης. «∆εν ξαναθυµόµαστε τόσο παρατεταµένο καύσωνα, κάποια στιγµή έφτασε και 44-45 βαθµούς! Πώς θα αντέξει ο καρπός; Αλλά και τα δέντρα ταλαιπωρήθηκαν πολύ, ειδικά τα µικρά δέντρα τα “διέλυσε”. Το µεγάλο πρόβληµα όµως ήταν ότι χάθηκε ο καρπός, χάθηκε για πολλούς η φετινή σοδειά» υπογραµµίζει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα