Στα 75 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ζημιά για τους ελαιοπαραγωγούς στην Kρήτη από το ισχυρό και εκτεταμένο πλήγμα που έχει δεχθεί φέτος η καλλιέργεια της ελιάς εξαιτίας των ασυνήθιστων και ακραίων θερμοκρασιών και ξηρών νοτίων ανέμων που έπληξαν τα δέντρα κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης και καρπόδεσης. Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε αρμόδιους φορείς, ζητώντας αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., που επικαλείται στοιχεία των Δήμων), οι ζημιές στην Ανθηση και Καρποφορία των ελαιώνων της Κρήτης, παρουσιάστηκαν σε περίπου 19 εκατ. ελαιόδεντρα (55% του συνόλου της Κρήτης), προκαλώντας συνολικές απώλειες 48% περίπου της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής τους, οι οποίες εκτιμώνται σε 25 χιλ. τόνους ελαιολάδου άξιας 75 εκατ. ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. επισημαίνει πως «το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και κατανόηση απο τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς γιατί, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, δικαίως, θεωρούν ότι μονίμως αδικούνται από τον ΕΛΓΑ ενώ καταβάλλουν στο ακέραιο τις εισφορές τους».
Οπωσδήποτε, σημειώνει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ.157502/27-7-2011) άρθρο 6, παρ.4. «οι ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν από το δέσιμο του καρπού δεν καλύπτονται ασφαλιστικά».
ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Επομένως, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι ζημιές που προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης στις ελιές και που κατά τις εκτιμήσεις των Δήμων έπληξαν περίπου 8 εκατ. ελαιόδεντρα προκαλώντας απώλειες της παραγωγής τους 45%, δεν είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ. Αντίθετα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από καύσωνες στην καρποφορία (μετά το δέσιμο των καρπών) και έπληξαν 10,7 εκατ. δέντρα με ποσοστό 51% είναι σαφώς αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα αν δεν κατονομάζονται στον Κανονισμό του με τους όρους που χρησιμοποιούνται από συγγράμματα ή και παραγωγούς στην πράξη όπως καρπόπτωση, σχινοκαρπία κ.λπ.
Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. τονίζει πως «οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, ενώ καταβάλλουν ανελλιπώς εισφορές στον ΕΛΓΑ και μάλιστα με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του, πολύ σπάνια τυγχάνουν αποζημιώσεων με συνέπεια πολλοί από αυτούς να διερωτώνται για ποιο λόγο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν!». Παράλληλα σημειώνει ότι «η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης λόγω της γεωγραφικής θέσης της πλήττεται περισσότερο από φαινόμενα ακραίων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνες, ξηροί νότιοι άνεμοι) και ότι είναι άδικο και μεροληπτικό στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ να υπάρχουν διατάξεις αστήρικτες επιστημονικά και δεοντολογικά που να εξαιρούν προκλητικά την αποζημίωση τους».
ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ
Βάσει των παραπάνω, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να χορηγηθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκληθήκαν μετά το δέσιμο του καρπού, τη δρομολόγηση διαδικασιών για αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) για ζημιές που προκληθήκαν κατά την άνθηση και να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να απαλειφθεί η εξαίρεση αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται πριν από το δέσιμο των καρπών από ζημιογόνα αίτια εκτός παγετού, διότι «είναι επιστημονικά, δεοντολογικά και ηθικά απαράδεκτο οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους παραγωγούς άλλων προϊόντων». Παράλληλα ζητά να επισπευθεί η καταβολή των πενιχρών έστω αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ που εξαγγέλθηκαν για τις απώλειες από καύσωνες στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2013. Καταλήγοντας, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ζητά από τον υπουργό να ορίσει συνάντηση μαζί με άλλους Φορείς είτε στην Κρήτη είτε στην Αθήνα.