Στην “αντεπίθεση” περνά η Ανοιχτή Συνέλευση του λόφου Καστέλι, καταλογίζοντας σε τρίους ζημιές που έγιναν στα ιστορικά κτήρια κατά το διάστημα όπου ο η είσοδος στον λόφο είχε απαγορευτεί.
Σε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλονται – μεταξύ άλλων – τα εξής:
• Κατά την τοποθέτηση συστημάτων καταγραφής με κάμερες, «ο υπεύθυνος θεώρησε πρέπον να βιδώσει και τις εννέα κάμερες (μαζί με τις βάσεις τους) πάνω στη φυσική πέτρα των κτιρίων (προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά σε αυτή), ενώ θα μπορούσε να επιλέξει να τοποθετηθούν (1) είτε στη τοιχοποιία ακριβώς δίπλα (2) είτε με εναλλακτικό/ άπονο τρόπο για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του μνημείου».
•«Τα καλώδια, τύπου UTP που χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση, φαίνεται να μην είναι εξωτερικού χώρου όπως απαιτείται, να έχουν άμεση επαφή σε ορισμένα σημεία με τα “ισχυρά” ρεύματα προηγούμενης εγκατάστασης ρεύματος, να έχουν στερεωθεί στους τοίχους των κτιρίων με καρφιά (ρόκα) προκαλώντας ζημιά στη τοιχοποιία (εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων), ενώ για την εγκατάστασή τους φαίνεται να έχουν διανοιχτεί οπές μεγάλης διατομής στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου των φυλακών».
•«Oι οπές αυτές (1) ανοίχτηκαν με ηλεκτρικό εργαλείο, χωρίς ο τεχνίτης έστω να μαζέψει τις σκόνες που συγκεντρώθηκαν στο πάτωμα κάτω από την εκάστοτε τρύπα (2) δεν μονώθηκαν στο τέλος της εγκατάστασης ώστε να προστατεύεται ο εσωτερικός χώρος από τις εξωτερικές συνθήκες».
•«Από το βάρος των λαμαρινών που τοποθετήθηκαν στα ανοίγματα των δύο κτιρίων, παρατηρείται υποχώρηση του σοβά στην εσωτερική μεριά, στο κάτω μέρος της εκάστοτε λαμαρίνας Από τη πρόχειρη τοποθέτηση καθώς και από τη χρήση βιδών μεγάλης διατομής/ μεγάλου βάθους, παρατηρείται εισχώρηση υγρασίας γύρω από τα ανοίγματα και διάχυση της υγρασίας μέσα στο σοβά και την τοιχοποιία, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση και τελικά την αστοχία τμημάτων τους, καθώς και το “ξεφλούδισμα” της εσωτερικής βαφής».
• «Σχετικά με τις λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου αποκλεισμού του χώρου, στο κτίριο της πρώην μεραρχίας, παρατηρούνται φθορές στην φυσική πέτρα γύρω από τα ανοίγματα αλλά και στη τοιχοποιία, καθώς η τεχνοτροπία που ακολουθήθηκε από το συνεργείο ήταν η εξής: τρύπημα στη φυσική πέτρα ή στον τοίχο γύρω από τα ανοίγματα με ηλεκτρικό εργαλείο, βίαιη εισχώρηση ατσάλινων βεργών τετράγωνης ή κυκλικής διατομής (διαμέτρου μέχρι 12mm και σε βάθος μέχρι 20cm και ηλεκτροσυγκόλληση λαμαρινών και υποστηρικτικών στραντζών)».
• «τουαλέτες του κτιρίου της πρώην μεραρχίας “γεμίστηκαν” με σκυρόδεμα».
Αναλυτικά οι καταγγελίες στο https://kpaxradio.live/yliko/anakoinoseis/tekmiriosi_lofoskasteli/?fbclid=IwAR1WmgvEx3ZjsgeT6V9B8iej8QdJ4f0DErrMkffxmGkRzfK82JF6bZAh5pI
Ψεεεματα. Αφου οι επενδυτές και το Πολυτεχνείο είπαν ότι θα σεβαστουν στο έπακρο την ιστορικότητα των κτιρίων. Ψέματα θα ναι… Επίσης έχουν τάξει ελευθερη προσβαση στον Λόφο, τώρα πως θα υπάρχει ελευθερη προσβαση στην αυλή ενός ιδιωτικου ξενοδοχείου (και μάλιστα VIP) και πως την εννοουν ένας θεός ξέρει…
Το λινκ δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο, υποθέτω καλόπιστα από πληκτρολογικό λάθος της συντακτικής ομάδας. Το συμπληρώνω λοιπόν για οποιαν/όποιον ενδιαφέρεται: https://kpaxradio.live/yliko/anakoinoseis/tekmiriosi_lofoskasteli/?fbclid=IwAR1El2xVqIDGDPDuVtc7dKDRU1JEW9PXiSyDtnIuKg-_mdGIdHhCBSCTRkM
Λειψό το απόσπασμα του (14σέλιδου) κειμένου που δημοσιεύσατε. Επιλέγετε ίσως τα πιο “ανώδυνα” από αυτά που οι επενδυτές έκαναν στα κτίρια αυτό το 9μηνο (και όχι μόνο). Προσθέστε, έστω, τα ερωτήματα που τίθενται στο τέλος του κειμένου, καθώς και το λινκ που λείπει στο τέλος της δημοσίευσης σας.
Το Πολυτεχνείο είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης, μπορεί να το κατεδαφίσει αν γουστάρει..
Τα παραλές…