Tις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ποικιλίες αβοκάντο έπληξε ο παγετός των προηγούμενων ημερών στον κάμπο των Χανίων αλλά και σε άλλες περιοχές. Η μεγάλη και παρατεταμένη πτώση της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα είτε να πέσουν στο έδαφος ή να αλλοιωθεί η εξωτερική εμφάνιση καρπών σε δέντρα ποικιλιών όπως η Hass, Lamp Hass, Carmen.
Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να κόψουν νωρίτερα και να βγάλουν στην αγορά το προϊόν τους, που ποιοτικά παραμένει πολύ υψηλής ποιότητας, αλλά λόγω εμφάνισης η τιμή αγοράς τους από τις εμπορικές επιχειρήσεις ήταν μειωμένη κατά 50-80 λεπτά το κιλό.
«Ο παρατεταμένος παγετός, δηλαδή θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ή και κάτω από αυτό για περισσότερες από 4-5 ώρες τις προηγούμενες ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα οι χυμοί και αγγεία στους καρπούς των καλοκαιρινών ποικιλιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά από 10-15 ημέρες να αλλάξει το χρώμα του καρπού , να ωριμάζουν πάνω στο δέντρο και σε κάποιες περιπτώσεις να πέσουν» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο “Κορμός”.
Σύμφωνα με τον κ. Τρικουνάκη οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιά ζημιώθηκαν σημαντικά οικονομικά αφού «το προϊόν τους πουλήθηκε σε τιμές χαμηλότερες. Δηλαδή αντί για 2.50 το κιλό πούλησαν 2, 1.80 κα.»
Αναφορικά με το μέγεθος της ζημιάς ο κ. Τρικουνάκης εξηγεί πως είναι σίγουρα μεγάλη.
«Βέβαια η θερμοκρασία δεν είναι σε κάθε περιοχή το ίδιο. Ακόμα και σε διπλανές καλλιέργειες υπάρχουν διαφορές, έχουμε παραδείγματα που σε σχετικά κοντινά κτήματα δεν είχαμε το ίδιο μέγεθος ζημιάς γιατί στο ένα ο ήλιος είναι περισσότερος, στο άλλο δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια ή δεν φυσάει αρκετά. Διαφοροποιούνται οι καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχει ζημιά σε πολλούς παραγωγούς, πάντα για τις καλοκαιρινές, ανοιξιάτικες ποικιλίες», καταλήγει.
Για την αντιμετώπιση του παγετού μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι η ρίψη νερού από “μπεκ” στην καλλιέργεια. Έτσι αποφεύγεται η δημιουργία παγετού.
Γ.ΚΩΝ.