ΑΘΗΝΑ »
«Απλώς, θέμα χρόνου» θεωρεί η “Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ” (Sueddeutsche Zeitung) την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει σε ανάλυση που δημοσιεύει στις οικονομικές σελίδες της, το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πολύ χαμηλοί και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι.
Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται να είναι στον σωστό δρόμο» και αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην αποκλιμάκωση της ύφεσης.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζήτημα πιθανόν θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές και θέτει τα βασικά ερωτήματα γύρω από την ελληνική κρίση: «πώς πάει η ελληνική οικονομία;», «θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;», «εξανεμίστηκε το πρώτο “κούρεμα”;», «πόσο μεγάλη ήταν η ως τώρα βοήθεια;», «πότε θα καταστεί αναγκαία η νέα βοήθεια;» και «πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές;».
Επιχειρώντας να απαντήσει, τονίζει ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι πολιτικά διαφιλονικούμενο καθώς το “κούρεμα” θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και εκτιμά ως πιθανότερο να υπάρξει νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και παράλληλα, μείωση των επιτοκίων.
Στην ανάλυσή της, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) και επικαλούμενη το εσωτερικό έγγραφο της Μπούντεσμπανκ που διέρρευσε προχθές στο “Σπίγκελ” τοποθετεί χρονικά τη συζήτηση στις αρχές του 2014.
Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ υπολογίζει το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ θεωρεί ότι ένα “κούρεμα” δεν θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωζώνη.
“ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ”
Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών της από τη στιγμή που έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά την ίδια ώρα αρθρογράφος του “Bloomberg” σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Οπως σημειώνει η Μέγκαν ΜακΑρντλ, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό πέτυχε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αν και ο προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός. «Παραταύτα, είναι μεγάλο επίτευγμα», που προήλθε από την μεγάλη περικοπή δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αναφέρει.
Η αρθρογράφος σημειώνει στη συνέχεια ότι το πλεόνασμα μπορεί να ανοίξει νέες συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, έξι μήνες πριν από τις εκλογές τους, οι Γερμανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε τέτοια συζήτηση.
«Φυσικά το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει άλλη μία δελεαστική (intriguing) πιθανότητα: την χρεοκοπία», γράφει η ΜακΑρντλ.
Οσο η χώρα δανείζεται για να εκπληρώσει τις ανάγκες της η χρεοκοπία είναι ουσιαστικά αδύνατη, σημειώνει, αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα και την κοινωνική πρόνοια σε αυτήν την κατάσταση «τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της».
Και, όπως εκτιμά καταλήγοντας, με δεδομένο πόσο αντιπαθείς είναι οι μεταρρυθμίσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, «εκτός αν οι Γερμανοί ξαναγυρίσουν στο τραπέζι [για να συζητήσουν για απομείωση του χρέους], περιμένω να ακούσω να γίνεται περισσότερη συζήτηση για τη χρεοκοπία» από την πλευρά της Αθήνας.