Εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει το διεθνές συνέδριο για θέματα Υγείας και Φυσικής (Ions for Cancer Therapy, Space Reasearch and Material Science) το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 30 Αυγούστου 2017 στα Χανιά με παράλληλες δράσεις στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο) και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.). Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «η πρόοδος της επιστήμης και η αλματώδης εξέλιξη της έρευνας δεν είναι συνήθως εύκολα κατανοητή από τον μέσο άνθρωπο. Ωστόσο, αποτελούν τον δομικό λίθο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και δίνουν καίριες λύσεις στην θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως o καρκίνος. Το καινοτόμο στοιχείο αυτού του συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός προγράμματος, ανοικτό για το ευρύ κοινό. Το κοινό, ως τελικός αποδέκτης των αποτελεσμάτων της έρευνας, καλείται να λάβει μέρος σε επιστημονικές διαλέξεις και να συνομιλήσει με πανεπιστημιακούς ερευνητές στην ελληνική γλώσσα. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει η επαφή των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων με τους μεγάλους ερευνητικούς φορείς».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
•Το Σάββατο 26 Αυγούστου από τις 10 π.μ. στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο), επιμορφωτικά σεμινάρια Φυσικής στα Μasterclasses για: μαθητές Λυκείου, δασκάλους και καθηγητές. Επίσης θα γίνει ομιλία και ανοιχτή συζήτηση με παρουσίαση πειραμάτων από την Επιστημονική Ομάδα του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Γαζίου “Δομίνικος Θεοτοκόπουλος” που κατέκτησε την 10η θέση στο Beamline for Schools. Παράλληλα, θα γίνουν απλά πειράματα Φυσικής για όλους και παρουσίαση από επιστήμονες παγκόσμιων Ινστιτούτων Έρευνας (Fermilab και CERN).
Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έκθεση φωτογραφίας (που θα διαρκέσει έως 30 Αυγούστου) από οδοιπορικό στο CERN με θέμα: 27χιλιόμετρα σε 27 φωτογραφίες και έκθεση ζωγραφικής από μαθητές με θέμα το CERN, αλλά και να παρακολουθήσει δρώμενα Τέχνης και Επιστήμης με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά.
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ
•Την Κυριακή 27 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στο ΚΑΜ θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ομιλία από τον καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, LMU στο Μόναχο, δρ Γεώργιο Δέδε, με θέμα: «Εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινότητα, Καινοτομίες, Θεραπεία του καρκίνου». Τη δημόσια εκδήλωση θα την πλαισιώσει φωνητικά η σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα λάβουν χώρα διαδραστικά βίντεο με θέμα το CERN. Την επιμέλεια έχει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνήτρια του CERN και συντονίστρια των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, Χριστίνα Κουρκουμέλη.
«Η ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»
•Την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στο Νεώριο Μόρο θα πραγματοποιηθεί δημόσια ομιλία μεθέμα: “Η υγεία της γυναίκας στο επίκεντρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας”.
Θα μιλήσουν ο διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθηγητής Αντώνης Μακρυγιαννάκης και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κώστας Μπάλας, οι οποίοι καλούν το κοινό σε ανοιχτή συζήτηση.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Ρουμελιώτης.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι επιστημονικές εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχούν στο ΚΑΜ από την Δευτέρα 28 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Θα είναι ανοιχτές για ενδιαφερόμενους φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, θα πλαισιωθούν με καλλιτεχνικές παραστάσεις όπου θα φέρουν τους σύνεδρους πιο κοντά στην κρητική παράδοση.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο θα ανοίξει με την Βυζαντινή Χορωδία την Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 8.15 μ.μ. ενώ την Τρίτη 29 του μηνός μετά το δείπνο στο Μαράθι , το χορευτικό συγκρότημα Ψηλορείτης θα παρουσιάσει στους σύνεδρους κρητικούς χορούς. Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσκεψη και ομιλίες στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC).
Το συνέδριο διοργανώνεται υπό την αιγίδα καταξιωμένων Πανεπιστημίων και κορυφαίων Ερευνητικών Κέντρων της Ευρώπης όπως: CERN-European Organization for Nuclear Research, FAIR-Facility for Antiproton and Ion Research, GSI-Helmholtzzentrum fur Schwerionenforschung, EMMI- ExtreMe Matter Institute και το Saint Petersburg State University. Ακόμη, συμμετέχουν τα εξής ελληνικά Πανεπιστήμια: Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.