Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ζητείται ο τίτλος του θέματος

Κύριε Διευθυντά
Φυλλομετρώντας και διαβάζοντας τα “Χ.Ν.” εντόπισα και θα σταθώ σ’ αυτό, σαν το πιο σημαντικό θέμα μιας και αφορά το μέλλον του τόπου μας, τα “Χανιωτάκια” και το αισιόδοξο ξεκίνημά τους στις εφετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.
Όπως επίσης τα “Χ.Ν.” τα βρίσκουν 1363 τούτη τη χρονιά, όσα θα μπουν στην δίνη των εξετάσεων αυτών, και από αυτά καταγράφουν τα συναισθήματα και τις απόψεις δέκα, μάλλον έτσι στην τύχη επιλεγμένων μαθητών/υποψηφίων όπως και τις απόψεις μιας φιλολόγου για την σοβαρότητα ή αν θέλετε για τη δυσκολία του θέματος στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας.
Μιαν εποχή, σε περασμένους χρόνους, να πούμε όταν κι εγώ ήμουν υποψήφιος, όταν το συγκεκριμένο μάθημα το έλεγαν “Έκθεση ιδεών”, είχα και εγώ εμπλακεί σ’ αυτή την “δίνη”. Τότε το σύστημα των εξετάσεων ήταν τελείως διαφορετικό. Δεν έγραφες ένα κατεβατό σχολών, με σειρά προτίμησης και όπου “κάτσει” η “μπίλια” της ρουλέτας των εξετάσεων.
Τότε γνώριζες πόσους θα πάρει η κάθε σχολή, και οι βάσεις που έπρεπε ο κάθε υποψήφιος να συγκεντρώσει στα μαθήματα στα οποία διαγωνιζόταν, για να θεωρεί τον εαυτό του επιτυχόντα. Τότε όλα με χαρτί και μολύβι τα έβρισκες, ενώ σήμερα όπως μας έχουν “φτιάξει” τη ζωή, με τα δάκτυλα να “παιχνιδίζουν” πάνω από τζάμινες επιφάνειες, με διάφορες ονομασίες, μέχρι και κινητά τηλέφωνα, τα κανονίζουν… Τότε η δεξιοτεχνία των δακτύλων, μόνο στο πιάνο και στα… “πεντόβολα” αναδεικνυόταν. Όμως κοντεύω να ξεστρατίσω για τον σκοπό που γράφω τούτη την επιστολή. Θυμάμαι το 1947, μέχρι και σήμερα, το θέμα (έκθεση ιδεών την είπαμε) το οποίο ο καθηγητής Κώστας Φουρκιώτης είχε γράψει ευκρινέστατα στον μαυροπίνακα του κεντρικού μεγάλου αμφιθέατρου της ΑΣΟ και ΕΕ που έλεγε: “Μέτρα τα έξοδά σου, κατά τα έσοδά σου, για να είσαι αξιωμένος και στον κόσμο ακουσμένος”. Με αυτή τη θύμηση, έψαχνα να βρω ποιο ήταν το θέμα της Νεοελληνικής γλώσσας τούτη τη χρονιά, με τον τρόπο που γίνονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Πέρα από κάτι περιφραστικά λεγόμενα, όπως έγραφαν τα “Χ.Ν.” από κάποιο κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη που μάλιστα είχε δημοσιευτεί πριν δέκα χρόνια, περίπου, στην εφημερίδα το “ΒΗΜΑ”. Θέμα, συγκεκριμένο θέμα, από κανέναν δεν ακούστηκε, και όταν λέω από κανέναν, εννοώ ούτε από την κα φιλόλογο, ούτε από τους δέκα οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, άλλα ούτε και από την εφημερίδα, ή τον δημοσιογράφο ο οποίος έκανε το ρεπορτάζ. Tέλος πάντων, ζήτείται ο πλήρης τίτλος του θέματος για να κρίνουμε και εμείς οι απ’ έξω, όσοι και όσο μπορούμε να κρίνουμε τη δυσκολία, τη βατότητα και ό,τι άλλο αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο. Εν πάσει περιπτώσει εύχομαι καλή επιτυχία να έχουν τα 1363 “Χανιωτάκια” μέσα σ’ αυτά είναι και τα 53 του ΓΕΛ Βάμου; Καλή πρόοδο και προκοπή στην παραπέρα ζωή τους, και να έχουν υγεία.
Όμως, και στη συνέχεια των εξετάσεων, οι διαγωνιζόμενοι, διατηρούν τις ελπίδες τους για την επιτυχία και τις προοπτικές τους, όπως στα “Χ.Ν” επίσης διαβάζω. Μπράβο και καλή δύναμη παιδιά.
Σας ευχαριστώ
Γιάννης Χατζηδάκης
π. δήμαρχος Βάμου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα