Την αναγκαιότητα συνέχισης και στήριξης της λειτουργίας της ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο Χανίων για την αντιμετώπιση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Δυτική Κρήτη, επισημαίνει η Παιδίατρος Νεογνολόγος, Δ/ντρια ΜΕΝΝ Χανίων Ελένη Απαζίδου που μετακινείται από το Νοσοκομείο Χανίων.
Η κα Απαζίδου από τον Μάρτιο θα στελεχώνει το δυναμικό του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Η Μονάδα Νεογνών Χανίων από τις 10 Ιανουαρίου στελεχώνεται από τον νεογνολόγο Αντώνη Πενθερουδακη.
Όπως αναφέρει στην επιστολή πεπραγμένων της 7χρονης λειτουργίας της Μονάδας Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων από τον Σεπτέμβριο του 2008 που ξεκίνησε η λειτουργία της υπό τη Διεύθυνσή της κας Απαζίδου, μέχρι σήμερα:
• 1050 νεογνά νοσηλεύτηκαν και αποθεραπεύτηκαν στη ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της. Όλα αυτά τα νεογνά, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να μεταφερθούν για νοσηλεία στο Ηράκλειο με το όποιο κόστος έχει αυτό, οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό για τις οικογένειες.
• 313 νεογνά (23%) μεταφέρθηκαν σε τριτοβάθμιες ΜΕΝΝ του Ηρακλείου. Εξ’ αυτών, τα 250 νεογνά χρειάζονταν εντατική νοσηλεία ή υποειδικότητα Παιδιατρικής, που στερείται το Νοσοκομείο Χανίων και τα 63 διακομίστηκαν στα διαστήματα που είχε ανασταλεί για διάφορους λόγους η λειτουργία της ΜΕΝΝ στο ΓΝΧ.
• Όσα νεογνά χρειάστηκαν διακομιδή σε τριτοβάθμια ΜΕΝΝ του Ηρακλείου, είχαν τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές από τη μεταφορά τους καθώς, προηγούνταν η κλινική τους σταθεροποίηση στη ΜΕΝΝ ΓΝΧ. Κανένα από τα νεογνά που διακομίσθηκαν δεν κατέληξε κατά τη διακομιδή του.
•Το διάστημα αυτό, στο Μαιευτήριο του ΓΝΧ, έγιναν 5500 τοκετοί. Οι γιατροί της ΜΕΝΝ ήταν και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για όποιο νεογνό, χαμηλού ή υψηλού κινδύνου χρειάζονταν ανάνηψη και κλινική σταθεροποίηση στην Αίθουσα τοκετών-Χερουργείο και στη Μαιευτική Κλινική.
•Επίσης λειτούργησαν Εξωτερικά Ιατρεία με ευθύνη των γιατρών της ΜΕΝΝ, στα οποία εξετάσθηκαν περί τα 7500 νεογνά (1200-1500 νεογνά κάθε χρόνο).
•Με την σταθερή πίστη στην μοναδικότητα του μητρικού θηλασμού και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων μαιών της ΜΕΝΝ, λειτούργησε, άτυπα, ιατρείο μητρικού θηλασμού, όπου υποστηρίχτηκαν πολλές οικογένειες, μετά την έξοδό τους από το μαιευτήριο, με αποτέλεσμα τα καταγεγραμμένα υψηλά ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού μέχρι ακόμη και την ηλικία των 6 μηνών.
•Αναφορικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η ΜΕΝΝ, στην 7ετία λειτουργίας της, εξοπλίστηκε, μέσω δωρεών και από τα ΕΣΠΑ, με 4 νεογνικά παλμικά οξύμετρα , 4 επιτοίχια monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, 6 καινούργιας τεχνολογίας θερμοκοιτίδες, 8 πιεσόμετρα-παλμικά οξύμετρα, 1 φορητός υπερηχοτομογράφος, 3 φωτοθεραπείες, 1 αναπνευστήρας τελευταίας τεχνολογίας και 2 Neopuff, καθιστώντας την ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα τμήματα στο ΓΝΧ αλλά και στην Ελλάδα.
«Η τεράστια αυτή προσπάθεια του προσωπικού της ΜΕΝΝ ΓΝΧ αναγνωρίστηκε από τους γονείς που χρειάστηκαν τη βοήθεια της και οι οποίοι τη στήριξαν όπως μπορούσαν» επισημαίνει η κα Απαζίδου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι: «.Δεν έτυχε, όμως, της ανάλογης υποστήριξης από τους ιθύνοντες του Νοσοκομείου, ανεξαρτήτως των γενικότερων οικονομικών συνθηκών της χώρας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορέσει να αναπτυχθεί σε τριτοβάθμια όπως απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής σε Περιγεννητική Φροντίδα αλλά να υπολειτουργεί σοβαρά ή ακόμη και να ανασταλεί η λειτουργία της σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνολικής διαρκείας περίπου 9 μηνών ( 01/08/2010-31/08/2010, 01/03/2011-01/10/2011, 15/08/2015-15/09/2015)».
«Η εμπειρία της 7χρονης λειτουργίας της ΜΕΝΝ στο ΓΝΧ αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την εμπεριστατωμένη εκτίμηση των πραγματικών αναγκών Περιγεννητικής Φροντίδας στη Δ .Κρήτη. Τα παραπάνω πεπραγμένα καταδεικνύουν σαφώς, σε όλους και ιδιαίτερα στους ιθύνοντες του Νοσοκομείου Χανίων την αναγκαιότητα της λειτουργίας ΜΕΝΝ στο ΓΝΧ, για την βελτίωση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας στην περιοχή της Δ Κρήτης. Είθε να το αντιληφθούν και να το αποδεχθούν σύντομα ώστε να αποφασίσουν να την υποστηρίξουν εμπράκτως, ως οφείλουν άλλωστε. Και να δώσουν τη δυνατότητα στα νεογνά της Δυτικής Κρήτης να ωφεληθούν από την φροντίδα της, τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό της για να σταματήσει, επιτέλους, να επιβαρύνεται η υγεία των νεογνών αλλά και η οικονομία του ΕΣΥ, της καθεμιάς οικογένειας χωριστά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε» καταλήγει η Δ/ντρια της ΜΕΝΝ Χανίων.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Με τη σειρα μου θελω να πω ενα μεγαλο μπραβο και συγχαρητηρια σε ολοι την ομαδα προσπαθουν για το καλύτερο αλλα και αυτοι που βρισκονται στις υπευθυνες θεσεις ας κανουν κατι να βοηθήσουν την ΜΕΝΝ