Ενας ιστορικός χώρος με πανοραμική θέα τα Χανιά, του οποίου την ονομασία ενδέχεται ν’ αγνοούν οι περισσότεροι νέοι είναι ο κυκλικός επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου που καλύπτει τη νοτιοδυτική γωνιά των ενετικών οχυρώσεων και έχει πάρει την ονομασία αυτή από την μικρή ορθόδοξη εκκλησία που υπήρχε στην ανατολική πλευρά του στην περιοχή “Κρύο Βρυσάλι”.
Πριν από αρκετά χρόνια η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την αποκατάσταση του συγκεκριμένου επιπρομαχώνα, ο οποίος εξαιτίας της ακαταστασίας του είχε σταματήσει για πολλά χρόνια να έχει πρόσβαση. Μεταγενέστερα στρώθηκε με τσιμέντο ένα μεγάλο τμήμα της οδού επικοινωνίας μέχρι την κορυφή του λόφου.
Κι ενώ πρόκειται για έναν ιστορικό και πανοραμικό τόπο που ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη έχει αφεθεί στην τύχη του, ενώ μπορούσε ν’ αποτελεί έναν θαυμάσιο τουριστικό προορισμό πεζοπορίας και απόλαυσης της θέας περπατώντας πάνω σε ένα σωστά μελετημένο παραδοσιακό καλντερίμι με πλατύσκαλα και όχι σε αυτή την επικίνδυνη και αντιαισθητική τσιμεντένια πλάκα καθώς και το μικρό σε μήκος υπόλοιπό της που χρησιμοποιείται ως δρόμος. Α
πίστευτη, όμως, είναι και η κατάσταση στη νοτιοανατολική πλευρά του λοφίσκου που είναι ο κεντρικός δρόμος και η είσοδος του προμαχώνα, που η ίδια οδός έχει διπλή ονομασία. Από την οδό Χάληδων που αρχίζει – τελειώνει και μέχρι το μέσον της οδού, φέρει την ονομασία του Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Μπαλαντίνου, ενώ από τη δυτική που είναι το 2ο Δημοτικό ή Σχολείο της Βασίλισσας, ονομάζεται με το επώνυμο Ντουνόπαπα, ενός κληρικού αγωνιστή του 1821.