Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ζητούμενο η “χρυσή τομή” για την όψη του Ενετικού Λιμανιού

Ο μελετητής των σκιαδίων Νίκος Καλογήρου μιλά για τη σημασία της συνύπαρξης επιχειρήσεων, κατοίκων και μνημείου

Η “χρυσή τομή” που θα εξασφαλίσει τη συνύπαρξη κατοίκων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σεβασμού του μνημείου είναι αναγκαίο να βρεθεί σε περιοχές όπως το παλιό λιμάνι των Χανίων οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της μεγάλης οικονομικής τους σημασίας.

Ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου
Ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου

Στο μεταξύ, η μελέτη για τα σκιάδια βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς αναμένονται οι τελευταίες παρατηρήσεις για να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό που εκπονείται στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Νίκος Καλογήρου που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στα Χανιά στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα “Ο σχεδιασμός της σχέσης πόλης και νερού σε μεσογειακά περιβάλλοντα” που διοργάνωσαν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.
Ο κ. Καλογήρου, μιλώντας στα “Χ.ν.” τόνισε σχετικά με τη μελέτη των σκιαδίων ότι αναμένονται οι τελικές παρατηρήσεις προκειμένου να ενσωματωθούν στην πρόταση που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Χανίων. Ωστόσο, ο κ. Καλογήρου δεν θέλησε να “ανοίξει τα χαρτιά του” και να μπει σε λεπτομέρειες επισημαίνοντας ότι η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά το παλιό λιμάνι, ο κ. Καλογήρου ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει ουσιαστικά αλλάξει χρήσεις μέσα στον χρόνο, κυρίως λόγω του τουρισμού, επιφέροντας σημαντικές τροποποιήσεις στην εμπορική αξία της περιοχής, την οικοδομική δραστηριότητα κ.ά.
Συνεχίζοντας τόνισε τη σημασία που έχει να υπάρξει μια προσέγγιση της περιοχής που θα σέβεται μεν την ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς όμως αυτή η ανάπτυξη να λειτουργεί σε βάρος άλλων ζωτικών δραστηριοτήτων ή να υποθηκεύει την αξία της ίδιας της περιοχής.
«Στα Χανιά η υπερβολή με τα καταστήματα μπορεί να ακυρώσει τον χώρο, ο οποίος από την άλλη βεβαίως πρέπει να έχει ζωντανές χρήσεις», σχολίασε ο κ. Καλογήρου και πρόσθεσε ότι οι χρήσεις που έχει ο χώρος και οι οποίες αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη δεν θα πρέπει να “καταναλωθούν” πλήρως. «Πρέπει δηλαδή να υπάρχει μια ισορροπία, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι περιοχές όπως αυτή δεν αφορά μονάχα τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται οικονομικά σε αυτή αλλά έχουν μια υπερ-τοπική σημασία, που σημαίνει ότι αφορούν ολόκληρη την πόλη των Χανίων αφού αποτελούν σήμα κατατεθέν», επεσήμανε ο κ. Καλογήρου. Διευκρίνισε, δε, ότι η ισορροπία αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη της οπωσδήποτε την αγορά αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει μια πλήρη “υποταγή” στους νόμους της αγοράς: «Θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις όπως έχουν γίνει και σε άλλες χώρες πιο ανεπτυγμένες. Δεν μιλάμε για κάτι πρωτοφανές, αλλά για ένα φαινόμενο που συναντάται διεθνώς και που σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με καλύτερο τρόπο αλλά και σε κάποιες άλλες με χειρότερο».
Ο καθηγητής του Α.Π.Θ. υπογράμμισε ακόμα ότι στην “εξίσωση” των διαφόρων χρήσεων που θα πρέπει να γίνουν σεβαστές κεντρικό ρόλο έχουν και μόνιμοι κάτοικοι. Επεσήμανε, επίσης, ότι για να προχωρήσουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση αλλά και συναίνεση από τους πολίτες που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ρυθμίσεις όχι μόνο στρέφονται κατά της ανάπτυξης αλλά απεναντίας την ευνοούν, αφού διαφυλάττουν την αξία της περιοχής, εμποδίζοντας να “καταναλωθεί” πλήρως και να παρακμάσει αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα