Η αντικατάσταση των τσουβαλιών από πλαστικά τελάρα με τα οποία θα γίνεται η μεταφορά της ελαιοκομιδής, το πλύσιμο του καρπού στα ελαιουργεία μόνο με καθαρά νερά αλλά και η καθαριότητα, είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
Oι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε χθεσινή εσπερίδα που οργάνωσε η Διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νομού Χανίων, στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Χανίων με θέμα: “Ο ρόλος του ελαιουργείου στην ποιότητα του ελαιολάδου”.
Εισηγητής ήταν ο υπεύθυνος – διευθυντής της εταιρείας ελέγχου και συμβουλευτικών υπηρεσιών ελαιολάδου, multichrom.lab, M.Sc. Μανώλης Σαλιβαράς.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο κ. Σαλιβαράς εξήγησε ότι «ο ρόλος του ελαιουργείου είναι πάρα πολύ σημαντικός. Από τη στιγμή που έρχεται στο ελαιουργείο ένας υγιής καρπός -γιατί αυτό είναι προυπόθεση- η ποιότητα ελαιολάδου στην οποία θα καταλήξει, εξαρτάται από το ελαιουργείο, από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει, τις θερμοκρασίες του, τους χρόνους του, την καθαριότητά του».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σαλιβαράς τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας από ελαιουργούς και ελαιοπαραγωγούς και εξήγησε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Κρήτη. Είναι πανελλαδικό. Τα ελαιουργεία κυρίως λειτουργούν με γνώμονα την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Και βέβαια δεν είναι μόνον οι ελαιουργοί που φταίνε γι΄αυτό, είναι και οι παραγωγοί που σπρώχνουν τους ελαιουργούς και προτιμούν τα ελαιουργεία που βγάζουν ποσότητα, χωρίς να δίνουν σημασία στην ποιότητα».
Ακόμα, ο ίδιος σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές όταν πηγαίνεις για ανέβασμα της ποιότητας, έχεις μια πτώση στην ποσότητα» ενώ υπογράμμισε ότι «τα ελαιουργεία πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις (και το τι γίνεται στο εξωτερικό), να ακούνε τους ειδικούς, να κάνουν τις αλλαγές -όσες από αυτές μπορούνε- και με μικρές αλλαγές και αλλαγή νοοτροπίας κυρίως, μπορούν να γίνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Νομού Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης, υπογράμμισε ότι «οι δυνατότητες των συναδέλφων των ελαιοτριβείων είναι πάρα πολύ μεγάλες. Οι περισσότεροι ελαιοτριβείς πιστεύω ότι είναι συνειδητοποιημένοι. Πρέπει λίγο να σκεφτούμε τι κάνουν και άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία και να παίρνουμε παραδείγματα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε περισσότερο την ποιότητα της ελαιοποίησης».
Τρεις αλλαγές
Τρεις αλλαγές που θα κάνουν τη διαφορά σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου, ανέφερε ο εισηγητής:
1. Τα ελαιουργεία να χρησιμοποιούν τα ελαιουργεία μόνο καθαρά νερά στο κομμάτι του πλυσίματος του καρπού.
2. Να μπει τέλος στα τσουβάλια. Σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, όπως είπε, «να εγκαταλειφθούν, επιτέλους, τα τσουβάλια, πρέπει να περάσουμε στα πλαστικά τελάρα. Η ελιά είναι ένα φρούτο. Ποιο άλλο φρούτο μπαίνει σε τσουβάλια; Κανένα. Μόνο η ελιά. Πρέπει και αυτό να αρχίσει να μπαίνει σε τελάρα».
3. Η καθαριότητα.