Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Ζητούμενο – ακόμα – η ισότητα για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες

Μέρα διεκδίκησης για τα Άτομα με Αναπηρία είναι η 3η Δεκεμβρίου, με τα θετικά βήματα την τελευταία 30ετία να είναι μεν πολλά αλλά να απαιτούνται ακόμα περισσότερα.

Αυτό τονίσθηκε από το “Σωματείο ΑμΕΑ Ν. Χανίων” που χθες το πρωί λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία 1866 προκειμένου οι πολίτες να μάθουν για το αναπηρικό κίνημα, τις θέσεις και τα αιτήματα του.
«Για μας είναι ημέρα ειρηνικής διαμαρτυρίας! Πρέπει να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους, την κοινωνία και την πολιτεία γιατί απαράδεκτο ακόμα να διεκδικούμε το αυτονόητο» υπογράμμισε στα “Χ.ν.” η κ. Αμαλία Μπασιά πρόεδρος του “Σωματείου ΑμΕΑ Ν. Χανίων”.
Έχοντας μια εμπειρία ετών η κ. Μπασιά υπογράμμισε πως πριν από τρεις- τέσσερις δεκαετίες η κατάσταση ήταν φρικτή. «Υπήρχαν γονείς τότε που δεν ήθελαν τα αρτιμελή παιδιά τους να παίζουν με τα ανάπηρα, να έρχονται σε επαφή γιατί φοβούνταν μην κολλήσουν κάτι! Πλέον αυτά έχουν ξεπεραστεί, έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει κάρτα αναπηρίας, να έχει θεσμοθετηθεί ο προσωπικός βοηθός που αν εφαρμοστεί θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο, πολλά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια έχουν ράμπες, ασανσέρ είναι προσβάσιμα, ενώ κανένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει εξασφαλιστεί προσβασιμότητα. Ωστόσο μένουν να γίνουν πολλά ακόμα και σε θέματα νοοτροπίας» τόνισε η κ. Μπασιά.

Η πρόεδρος του σωματείου ΑμΕΑ κ. Α. Μπασιά, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Χανίων και άνθρωποι που φιλοξενούνται στις “Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης” στο περίπτερο στην πλατεία 1866.

ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Στο χώρο του περιπτέρου του σωματείου βρίσκονταν και φιλοξενούμενοι στις “Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης”. Πρόκειται για μικρές μονάδες που φιλοξενούν ανθρώπους που παρουσιάζουν νοητική στέρηση και στεγάζονται σε χώρους στο πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων. Όπως δήλωσε στα “Χ.ν.” η υπεύθυνη της δομής κ. Κωνσταντίνα Φλώρου «λειτουργούμε ένα οικοτροφείο των 10 ατόμων και μια μικρότερη στέγη των 4 ατόμων. Στη μικρή υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας. Ο στόχος μας είναι η αποιδρυματοποίηση των ανθρώπων αυτών καθώς οι περισσότεροι για χρόνια ζούσαν σε ιδρύματα. Εμείς τους φροντίζουμε και περιφρουρούμε τα δικαιώματα τους. Λειτουργούμε ως “γέφυρα” ώστε το επόμενο βήμα να είναι η αυτονομία τους. Οι βιολογικές τους ανάγκες και το αίσθημα ασφάλειας καλύπτονται απόλυτα και θέλουμε να εξασφαλίσουμε το αίσθημα του “ανήκειν” που το έχουν καταφέρει εσωτερικά και το δουλεύουμε και εξωτερικά και παλεύουμε το να έχουν αυτοεκτίμηση και το να κατακτήσουν στόχους».
Στο χώρο του περιπτέρου παρουσιάσθηκαν φωτογραφίες ανθρώπων που μένουν στις Στέγες, που με την καθοδήγηση του φωτογράφου Σταύρου Μπαλαδάκη, έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστο έργο.

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΜΕΑ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το παράρτημα ΑμεΑ Χανίων (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «όπως και κάθε μέρα τιμά και στηρίζει τα άτομα με Αναπηρία παρέχοντας κλειστή και ανοιχτή φροντίδα στοχεύοντας στην αποϊδρυματοποίηση.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται στα Χανιά οι δράσεις για τα Ατομα με αναπηρία με γενικό σύνθημα: «Όλοι διαφορετικοί, όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι».
Αφορμή για τις δράσεις η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου).
Τις δράσεις διοργανώνει ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με τους Συλλόγους υποστήριξης ΑμεΑ της πόλης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων.
•4/12 στο ΚΑΜ στις 10 μ.μ. ημερίδα “Εύρεση και διατήρηση εργασίας για τα άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (Σύνδρομο Asperger)”.
•Στις 5 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο από 9.30 π.μ. – 9 μ.μ. έκθεση ζωγραφικής και έργων τέχνης από τοπικούς φορείς ΑμεΑ και σειρά εκδηλώσεων: 9:00-10:30: Ανάγνωση παραμυθιών – 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων και Δημοτικά Σχολεία της πόλης, 10:00 -12:00: “Εγώ και εσύ μαζί”, κολλάζ και διαδραστικές ενέργειες, με στόχο την ενσυναίσθηση – ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, 10:00 -11:00: Μουσικοκινητική συμπεριληπτική δράση με παιδαγωγικά παιχνίδια, χορό και τραγούδι – ΚΔΑΠμεΑ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, 11:00 -11:15: Μουσική και χορευτική παράσταση – ΕΝΕΕΓΥΛ, 11:15 -11:30: Παρουσίαση τραγουδιού «ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» στη νοηματική – ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, 10:15 – 12:00: Εργαστήρι ρυθμού με τον Γιάννη Παπατζανή: συμμετέχουν παιδιά από την ΕΛΕΠΑΠ, ΣΥΔ, ΚΗΦΑΠ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Δημοτικά Σχολεία της πόλης. Επόσης το απόγευμα στις 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
μουσική παράσταση: Συμμετέχοντες του προγράμματος: «Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση» αφιερώνουν μουσικές από τη Μ. Ασία σε άτομα με αναπηρία.
Προβολή ταινιών μικρού μήκους: «Αντιήρωες» του Γιάννη Μπλέτα, “Όταν ο ήχος σωπαίνει” των μαθητών του ΣΔΕ Χανίων.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Το δικό του μήνυμα στέλνει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σε δήλωσή του επισημαίνει πως τα ζητήματα που σχετίζονται με τη στήριξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες, βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης. Υπογραμμίζει δε πως η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί άμεση προτεραιότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο μεταξύ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης μίλησε για τις ενέργειες του ΟΛΗ όσον αφορά την προσβασιμότητα και την κοινωνικοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο χώρο των λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμενικών Υπηρεσιών και επεσήμανε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι συμπολίτες μας, έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις, τις ίδιες δυνατότητες και ίδιες δεξιότητες με όλους του υπόλοιπους πολίτες και τόνισε την αναγκαιότητα ότι μια πολιτεία ευνομούμενη οφείλει να αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες ισότιμα όπως όλους τους πολίτες ενώ οι υποδομές της πολιτείας πρέπει να προσαρμόζονται και να είναι ανοιχτές σε αυτά.
Ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ Ιωάννης Βαρδαβάς, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανοικτή σε όλους, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών και κυρίως για την άρση των προκαταλήψεων και διακρίσεων.
Τόσον ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης όσο και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, αφορμώμενοι από  τα μηνύματα της ημέρας αυτής, επεσήμαναν την αναγκαιότητα της συμβολής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υιοθέτηση πολιτικών ισότιμης ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό σύνολο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα