Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ζητούμενο η εκπαίδευση της κοινωνίας για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ

Επισημάνσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει” που άρχισε την Πέμπτη στα Χανιά

Η εκπαίδευση της κοινωνίας αποτελεί ακόμη ζητούμενο ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην καθημερινή ζωή. Αυτό αναδείχθηκε μέσα από το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει” το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη από τα Χανιά και συνεχίζεται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η έναρξη του φεστιβάλ που προωθεί τις συνέργειες και την κοινωνική αλληλεγγύη, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων με μουσική εκδήλωση, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κακαβελάκη. Επίσης πραγματοποιήθηκαν υπαίθριες Δράσεις Ενταξιακής Κουλτούρας από την καλλιτεχνική ομάδα ΕΣΑΕΙ ΕΝ ΡΟΗ και ήθη& έθιμα του τόπου με Παραδοσιακούς Μικρασιατικούς και Ποντιακούς Χορούς, με συντονίστρια Πόλης την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Αρετή Μαρματάκη.

Η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Χανίων και πρόεδρος της Επιτροπής του Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει”, Αμαλία Μπασιά, μιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε ότι «μετά από δέκα χρόνια διοργάνωσης του φεστιβάλ συνεχίζουμε να στέλνουμε ένα μήνυμα ισότητας και διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων των ΑμΕΑ. Αρχικά το φεστιβάλ ξεκίνησε για τους “αόρατους, ανάμεσα στους αόρατους», δηλαδή τα κωφά και τυφλά άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γλώσσα των κωφών και των τυφλών μόλις το 2017 έγινε επίσημη γλώσσα του κράτους. Σήμερα έχουν γίνει αρκετά βήματα, ωστόσο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση της κοινωνίας, ότι όλοι είμαστε ισότιμοι και μπορούμε να συνυπάρχουμε. Η κοινωνία είναι σαν ένα παζλ και το πιο μικρό κομματάκι να χαθεί, χάλασε…».
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Ελένη Καβαζίδου που είχε την ιδέα του φεστιβάλ μαζί με τον Ανδρέα Καλαϊτζάκη, αναφέρθηκε στα βήματα και τις αλλαγές που έχουν γίνει από τον πρώτο χρόνο διοργάνωσης του φεστιβάλ μέχρι σήμερα. «Τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την “ραχοκοκαλιά” ενός εκπαιδευτικού οδηγού προσαρμοσμένο σε ΑμεΑ πάνω σε θέματα διαμόρφωσης κοινωνικής πολιτικής και επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία. Το φεστιβάλ έχει πολύ μεγάλη εξέλιξη και είναι πλέον αισθητό το έργο του » σημείωσε η κα Καβαζίδου. Και πρόσθεσε πως: « αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενσωμάτωση, να μην υπάρχουν πια διακρίσεις αλλά ισοτιμία».
Η κα Αρετή Μαρματάκη σημείωσε ότι το πολιτιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην Μικρασιατική καταστροφή και στον Πόντο, με μαρτυρίες απογόνων και δρώμενα. Η ίδια στάθηκε επίσης στη σημασία της εκπαίδευσης της κοινωνίας όσον αφορά τον σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Η Ελίνα Ζωιδάκη που παρουσίασε το φεστιβάλ, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία που συνεχίζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με πολιτιστικά, καλλιτεχνικά κ.α δρώμενα στα οποία συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι πολίτες. Έχουν όλοι φωνή με τον δικό τους διαφορετικό τρόπο. Και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί, εάν συνεργαστούμε, να κερδίσουμε εμπειρίες μέσα από μια συνέργεια κωφών & ακουόντων, ατόμων με αναπηρίες και τυπικών ατόμων. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίδιοι».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα