Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ζητούμενο «μια δίκαιη δίκη» για τον Τσελίκ Μεμέτ

■ Ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στα Χανιά για την περίπτωση ενός πρόσφυγα καταδικασμένου ως διακινητή

Το “παρών” στην εκδίκαση της έφεσης του Τσελίκ Μεμέτ στα Δικαστήρια των Χανίων θα δώσει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας “142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ”, που ασχολείται με καταδίκες προσφύγων σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, βάσει του νόμου 4251/2014, με την κατηγορία του διακινητή.

Ο κ. Κούλογλου επισκέφθηκε χθες τον Τσελίκ Μεμέτ στις φυλακές της Αγιάς, ενώ την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στο Ηράκλειο όπου παρουσίασε το έργο της πρωτοβουλίας. «Ο Μεμέτ έχει καταδικαστεί σε 155 χρόνια φυλακή ως διακινητής. Στη συνάντηση που είχαμε μας περιέγραψε την ιστορία του. Ο ίδιος είναι κλασική περίπτωση πολιτικού πρόσφυγα κι όχι διακινητή. Μπροστά στα μάτια του δολοφονήθηκαν μέλη της οικογένειάς του και ο ίδιος είχε βασανιστεί και φυλακιστεί», επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Κούλογλου και πρόσθεσε ότι ο Τσελίκ Μεμέτ είχε πληρώσει 8.000 ευρώ για να αποδράσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία: «Στον δρόμο το καρυδότσουφλο άρχισε να παίρνει νερά κι ο ίδιος άρχισε να τηλεφωνεί ζητώντας βοήθεια. Αυτό είναι και το
μοναδικό στοιχείο με βάση το οποίο καταδικάστηκε, σε μια δίκη που κράτησε πάρα πολύ λίγο και δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις μιας δίκαιης δίκης».

Συνεχίζοντας ο κ. Κούλογλου υπογράμμισε ότι η περίπτωση του Τσελίκ Μεμέτ δεν είναι η μοναδική καθώς είναι σύνηθες πρόσφυγες να καταδικάζονται ως διακινητές. Μάλιστα, αυτοί τη στιγμή κρατούνται 2.000 άτομα στις ελληνικές φυλακές που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορηθεί ως διακινητές, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία κρατουμένων, καταδικασμένων ή υπόδικων. «Σύμφωνα δε με μια έρευνα που έχει γίνει ο μέσος όρος ποινής που τούς έχει επιβληθεί είναι 48 χρόνια φυλακή, η μέση διάρκεια των σχετικών δικών είναι 28 λεπτά και ο μέσος όρος απολογίας των κατηγορουμένων είναι 2 λεπτά», τόνισε ο κ. Κούλογλου.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία “142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ” επεσήμανε ότι συμμετέχουν σε αυτήν κι άλλοι ευρωβουλευτές κι ότι εστιάζει όχι γενικά στο μεταναστευτικό αλλά στην διασφάλιση δίκαιης δίκης για τους ανθρώπους που παραπέμπονται σε δίκη. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει κι απελευθερώσει 3 ανθρώπους, ο ένας είχε καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή κι άλλοι δύο από 50 χρόνια. Μάλιστα, ο εισαγγελέας στη μία περίπτωση ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ή κατάθεση εναντίον του κι ενώ ο άνθρωπος αυτός είχε ήδη μείνει στη φυλακή 3 χρόνια άδικα», υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα έγκειται τόσο στη νομοθεσία όσο και στην πολιτική της αποτροπής που ακολουθεί το ελληνικό κράτος: «Είναι νομοθεσίας γιατί σύμφωνα με τον 4251/2014 όποιος αγγίξει το πηδάλιο του σκάφους, ανεξάρτητα
πόσο το άγγιξε ή αν από αυτή του την ενέργεια κέρδισε χρήματα κ.λπ., αυτομάτως θεωρείται διακινητής. Πολλοί όμως άνθρωποι αναγκάζονται να πιάσουν το πηδάλιο γιατί οι πραγματικοί διακινητές εγκαταλείπουν το σκάφος.

Παράλληλα, όμως υπάρχει και η πολιτική αποτροπής και επαναπροωθήσεων -συχνά βίαιες- που ακολουθούνται με συνέπεια οι πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να κάνουν δρομολόγια μακρύτερα με προορισμό την Ιταλία. Κι έτσι αντί να κάνουν 6 μίλια κάνουν 600. Αυτή ήταν και η βαθύτερη αιτία για το ναυάγιο στην Πύλο», είπε καταλήγοντας ο κ. Κούλογλου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα