Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ζητούμενο ο βιώσιμος σχεδιασμός για τις σύγχρονες πόλεις

■ Ομιλία Σπύρου Πολλάλη χθες στα Χανιά

Για ένα σύγχρονο σχεδιασμό των πόλεων που θα βασίζεται στη βιωσιμότητα μίλησε ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Χάρβαρντ κ. Σπύρος Πολλάλης στη “Διάλεξη τη χρονιάς” που διοργάνωσε χθες το βράδυ το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Ο διακεκριμένος καθηγητής που πέρασε την Α΄ τάξη του Δημοτικού και την τελευταία του Γυμνασίου στα Χανιά καθώς ο πατέρας του ήταν στο Πολεμικό Ναυτικό υπογράμμισε την ανάγκη για «ανθρώπινες πόλεις» στο μέλλον και σήμερα δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. «Εδώ και 15 χρόνια στο Χάρβαρντ ξεκίνησε η έρευνα για τις βιώσιμες υποδομές. Όταν λέμε βιώσιμες υποδομές εννοούμε συστήματα, ύδρευσης,αποχέτευσης συγκοινωνιακά συστήματα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, υπάρχει ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Συστήματα που δίνουν έμφαση στην βιοποικιλότητα και στη ζωή που υπάρχει στο χώρο και γίνεται χρήση υλικών και ενέργειας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Έχουν βγει μελέτες, βιβλία πάνω σε αυτό το θέμα αλά το πιο σημαντικό είναι πως όλα αυτά εφαρμόσθηκαν ώστε να σχεδιαστεί π.χ. μια πόλη στο Πακιστάν που κατασκευάζεται τώρα και το δεύτερο παράδειγμα είναι το Ελληνικό στην Αθήνα για το οποίο έγιναν μελέτες για βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Πολλάλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ειδικά για το Ελληνικό πως εδώ και 10 χρόνια ο ίδιος έκανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που συνοψίζονται στο ότι: «Θέλαμε να ενωθεί με τον υπόλοιπο
ιστό της πόλης, να μην είναι απομονωμένο, να επαναφέρουμε τα ρυάκια και τους χειμάρρους, να αυξήσουμε την περίμετρο του πάρκου το οποίο είχε αποφασιστεί ότι θα γίνει, να δημιουργηθούν πεζόδρομοι και τελικά η όλη ανάπτυξη να μη στηριχτεί σε δρόμους αυτοκινήτων αλλά να στηριχτεί σε πεζόδρομους, να μην υπάρχουν μόνο μονοκατοικίες αλλά κτίσματα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Τελικά δεν θα γίνει το δικό μας σχέδιο παρόλο που είχε δημοσιευτεί, το προσαρμόζει στις ανάγκες της η εταιρεία που έχει πάρει το χώρο του Ελληνικού».

Ο αρχιτέκτονας επέμεινε πως οι σύγχρονες βιώσιμες πόλεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην κλιματική κρίση και στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και εξήγησε πως το κόστος αυτών των παρεμβάσεων δεν είναι κοστοβόρο αλλά σε βάθος χρόνου θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος. Τον κ. Πολλάλη προλόγισε ο κ. Παναγιώτης Παρθένιος, Καθηγητής Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ κ. Γ. Γιαννακάκης ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νέους αρχιτέκτονες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα