Στις παραγωγικές επενδύσεις που χρειάζονται τα Χανιά εστιάζει η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων νομού Χανίων “Απτέρα”.
Στην σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Πρώιμος και ο γ.γ. Γεώργιος Μαραθάκης, κατατίθενται προτάσεις για το πως θα πρέπει να κατευθυνθούν τα χρήματα που αναλογούν στα Χανιά από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. για τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Μετά από διαβουλεύσεις της με το ΕΒΕΧ και άλλους φορείς, η Ομοσπονδία θεωρεί πως τα χρήματα για τα Χανιά πρέπει να κατευθυνθούν προς τις εξής επενδύσεις:
1. «Ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ από το Καστέλι Χανίων μέχρι τη Σητεία μαζί με όλες τις συνδέσεις παλιάς και νέας εθνικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Χανίων.
2. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ να γίνει ένα παλιό αίτημα που συνδέεται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο πραγματικότητα και να δούμε ένα σύγχρονο ηλεκτρικό τρένο να συνδέει το Καστέλι με τη Σητεία το οποίο συνδυαζόμενο με το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα αυξήσει την τουριστική κίνηση και θα απλοποιήσει τις μετακινήσεις εντός της Κρήτης αφήνοντας μόνο οικολογικό αποτύπωμα. Θα βλέπαμε το ΚΤΕΛ να έχει μερίδιο στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα εκμεταλλευόταν το τρένο για να επωφεληθεί της ευκαιρίας της αναμόρφωσης της σύνδεσης μεταξύ των νομών της Κρήτης.
3. Αναδιαμόρφωση της παλιάς εθνικής οδού Χανίων-Κολυμβαρίου με γνώμονα τις νέες τουριστικές της χρήσεις και με βάση το προηγούμενο της Χερσονήσου. Προτείνουμε να μειωθεί η διατομή του δρόμου στα 7,5 μέτρα, να γίνουν μεγαλύτερα πεζοδρόμια με δεντροφυτεύσεις, ποδηλατόδρομος δύο κατευθύνσεων και εσοχές για στάση και ασφαλή φορτοεκφόρτωση όλων των λεωφορείων.
4. Θεωρούμε ότι το στρατόπεδο του Μάλεμε (1200 στρέμματα) πρέπει να αποδοθεί στην κοινωνία από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μέσω ΣΔΙΤ να γίνει ένα γήπεδο γκολφ με οικολογικά χαρακτηριστικά που θα αναδεικνύει την Κρητική χλωρίδα και να συνδυαστεί με ένα μικρό αεροδρόμιο για ιδιωτικά αεροπλάνα και ένα Μουσείο για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μάχη της Κρήτης.
5. Θεωρούμε άκρως απαραίτητη την επικαιροποίηση του βιολογικού καθαρισμού στο βόρειο άξονα της Κρήτης ώστε αυτός να μπορεί να εξυπηρετεί τον πραγματικό αριθμό των επισκεπτών που έρχονται ετησίως, να μη μολύνει τη θάλασσα με λύματα και την ατμόσφαιρα με οσμές και να γίνεται επανάχρηση του νερού που προκύπτει κατόπιν της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του, για λόγους αρδευτικούς.
6. Τέλος, θεωρούμε ότι τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Κρήτη πρέπει να στηριχθούν και να αναπτυχθούν προσφέροντας σπουδές και κατάρτιση στα αντικείμενα του τουρισμού. Ειδικά στα Χανιά το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα από τα μικρότερα ιδρύματα πανελλαδικά και θα πρέπει με την αρωγή του κράτους να αναπτυχθεί προς τις κατευθύνσεις που έχει ζητήσει το ίδιο και η κοινωνία, π. χ. Σχολή Καλών Τεχνών, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών κλπ».