Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ζώα εγκλωβισμένα από τη γραφειοκρατία

Σε έναν αγώνα δρόμου να δοθούν για υιοθεσία τα 250 εγκαταλελειμμένα ζώα του κυνοκομείου της Σούδας -με στόχο ο χώρος να αδειάσει και να μην ξαναχρησιμοποιηθεί- βρίσκονται εδώ και 3 μήνες οι εθελοντές του νεοσύστατου φιλοζωικού – φιλανθρωπικού συλλόγου “ΚΥΝ-ΩΝΙΑ”.

Kαθημερινά αρκετοί φιλόζωοι τουρίστες από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βρετανία, τις Η.Π.Α., τη Ρουμανία κ.α. επισκέπτονται με τα παιδιά τους το κυνοκομείο Σούδας, προκειμένου να βοηθήσουν τα 250 εγκαταλελειμμένα ζώα και να υιοθετήσουν κάποια απ’ αυτά παίρνοντάς τα μαζί με τις οικογένειές τους στις χώρες τους. Ο εγκλεισμός και η εγκατάλειψη των ζώων στα Χανιά έχει διαδοθεί από στόμα σε στόμα και έτσι πολλοί φιλόζωοι που ζουν στο εξωτερικό είναι πλέον γνώστες της κατάστασης. Κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ξαναεπισκεφθούν έναν προορισμό που τα ζώα τυγχάνουν τέτοιας βάναυσης μεταχείρισης, εγκατάλειψης, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να βοηθήσουν αναλαμβάνοντας τα έξοδα κάποιου ζώου, το οποίο επιθυμούν να υιοθετήσουν, με την προϋπόθεση να έρθουν στα Χανιά για να το παραλάβουν καθώς στη χώρα μας ακόμη δεν έχει επιλυθεί το θέμα της παροχής του πιστοποιητικού “trace”.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Η Σαμπίνα από τη Σουηδία, αφού ήρθε αυτό το καλοκαίρι με την οικογένειά της για διακοπές στα Χανιά και είδε τα ζώα στο κυνοκομείο της Σούδας, αποφάσισε να επιστρέψει πριν λίγες μέρες, αυτή τη φορά για να βοηθήσει εθελοντικά και να υιοθετήσει ένα απ’ αυτά. «Νομίζω πως οι εθελοντές του κυνοκομείου φροντίζουν αρκετά καλά τα σκυλιά που κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν εδώ. Ομως, πιστεύω ότι κάθε ζώο αξίζει να βρει ένα καλό σπίτι» λέει η Σαμπίνα. Παράλληλα, απευθύνει μήνυμα προς τις τοπικές Αρχές ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση με τα πιστοποιητικά “traces”, ώστε τα ζώα που εγκαταλείπονται στους δρόμους να μπορούν να βρουν ένα καινούργιο σπίτι στο εξωτερικό.

Η Jo με τα δυο παιδιά της έρχεται κάθε χρόνο στα Χανιά και κάθε φορά δεν παραλείπει να επισκεφθεί το κυνοκομείο στη Σούδα. Θεωρεί ότι εκεί βρίσκονται οι “φίλοι” τους. Αλλωστε, όπως μας δείχνει η ίδια, τα παιδιά της είναι δεμένα συναισθηματικά μ’ αυτά τα ζώα .

Η Jill είναι από τις εθελόντριες που ήρθαν πρόσφατα για να βοηθήσουν στο κυνοκομείο Σούδας. Διαμένει μόνιμα στον Αποκόρωνα και προσπαθώντας να βοηθήσει συγκεντρώνει χρήματα για τα ζώα του κυνοκομείου απ’ άλλους ξένους φιλόζωους που διαμένουν στην ίδια περιοχή.

 

Η Mari από τη Γερμανία έμαθε από συγγενείς της για το κυνοκομείο στη Σούδα και αποφάσισε να έρθει να βοηθήσει εθελοντικά για κάποιο διάστημα. «Νομίζω ότι οι ντόπιοι θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα πράγματα γι’ αυτά τα ζώα, τα οποία εγκαταλείπονται στους δρόμους. Τα πλάσματα αυτά δίνουν μόνο αγάπη, ανιδιοτελή και παντοτινή, γιατί τους φέρονται έτσι;» αναφέρει.

Η Ερικα από τη Δανία ενημερώθηκε για το κυνοκομείο της Σούδας από έναν Δανέζικο φιλοζωικό οργανισμό και αποφάσισε να το επισκεφθεί. «Οι πολίτες που φέρονται έτσι στα ζώα θα πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να τα παρατάνε στους δρόμους μαζί με τα κουτάβια τους. Πρέπει να τα στειρώνουν. Σίγουρα είναι θέμα παιδείας κι αυτό ειναι κάτι που πρέπει να καλλιεργείται από τα σχολεία».

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΙ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

«Σκοπός του “Souda Shelter Project” είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί για να διώξουμε για υιοθεσία στο εξωτερικό όλα αυτά τα ζώα που ζουν στο κυνοκομείο. Μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχουν φιλοζωικοί σύλλογοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε π.χ. στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία. Ολοι αυτοί οι σύλλογοι περιμένουν ζώα για να τους βρουν ένα φιλόξενο σπίτι, όμως δεν μπορούν χωρίς τα χαρτιά της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας (traces), τα οποία δίνονται σε όλη την Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα δεν τα δίνουν στα φιλοζωικά σωματεία “πατώντας” πάνω σε ένα μέρος του νόμου» μας λέει η Ελισάβετ Ηλιάκη, από τον φιλοζωικό – φιλανθρωπικό σύλλογο “ΚΥΝ-ΩΝΙΑ”. «Στηριζόμαστε στην υποστήριξη των ξένων εθελοντών. Λειτουργούμε χωρίς λεφτά από τον Δήμο, από το κράτος, μόνο από δωρεές. Ζητάμε την κατανόηση των γειτόνων του κυνοκομείου μέχρι να το κλείσουμε και τα ζώα να πάνε σε ασφαλή σπίτια.

Ξέρουμε ότι στα Χανιά υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι και τους καλούμε να επισκεφθούν το κυνοκομείο. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές» σημειώνει η κα Ηλιάκη, η οποία επισημαίνει ότι περιμένει λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι μόνο απαγορεύσεις, προκειμένου να συνεργαστούν από κοινού για την επίλυση του προβλήματος. Οποιος επιθυμεί να επισκεφθεί το κυνοκομείο της Σούδας, να υιοθετήσει κάποιο από τα πανέμορφα ζώα του ή να το υποστηρίξει εθελοντικά μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της δημόσιας ομάδας που έχει δημιουργηθεί στο facebook “The Souda Shelter Project” (https://www.facebook.com/groups/638772982948839/?fref=ts).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα