Ζοφερό μέλλον για την παγκόσμια αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον δείχνει έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, που επισημαίνουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και της οξύτητας των ωκεανών είναι ιδιαίτερα πιθανό να μειώσει την ποικιλομορφία των θαλάσσιων ειδών.
«Εξετάσαμε πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα και είδη στο εγγύς μέλλον. Η ανάλυση μεγάλης κλίμακας μάς δείχνει ότι πολλά είδη θα παρουσιάσουν μείωση σε αφθονία, καθώς και ποικιλομορφία», δήλωσε ο καθηγητής Ιβάν Ναγκελκέρκεν.
Οι ερευνητές αναπάντεχα ανακάλυψαν ότι τόσο οι βραχυχρόνιες όσο και οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις προέβλεπαν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις.
«Δεν περιμέναμε ότι οι πιο μακροπρόθεσμες μελέτες θα έδειχναν εξίσου επιζήμιες επιδράσεις», δήλωσε ο Ναγκελκέρκεν. «Όταν εξετάζεις τα αρνητικά αποτελέσματα μόνο ενός παράγοντα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη ή η αύξηση της οξύτητας, για ορισμένα είδη δεν προβλέπεται καμία επίδραση, αλλά όταν συνδυάζονται αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες τότε συνήθως η νέα εκτίμηση προβλέπει ένα ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Η θαλάσσια ζωή έχει ήδη πληγεί τα τελευταία χρόνια από τα μολυσμένα νερά, τα λύματα και την υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Πολύ λίγα είδη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνθήκες, αναφέρει η έρευνα.
Τα ζώα που βρίσκονται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όπως τα μεγαλύτερα αρπακτικά, θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή από ό,τι τα άλλα είδη στο κάτω μέρος της αλυσίδας, όπως το πλαγκτόν.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας προβλέπουν επίσης ότι η αύξηση της οξύτητας θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αερίου διμεθυλσουλφιδίου από το πλαγκτόν. Το αέριο αυτό συνεισφέρει στο σχηματισμό νεφών και τον έλεγχο της θερμότητας της Γης.
(Πηγή: Ναυτεμπορική)