Οι τεχνικές προδιαγραφές για τη δηµιουργία ζωνών πυροπροστασίας πλάτους 10 µ. σε µια σειρά απο περιοχές του ∆ήµου Χανίων, θα συζητηθούν στη σηµερινή συνεδρίαση της ∆ηµοτικής Επιτροπής.
Πρόκειται για ζώνες πυροπροστασίας που προβλέπεται να γίνουν δίπλα σε οικισµούς ή σε δάση και δασικές εκτάσεις όπου υπάρχει επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. Η ∆ηµοτική Επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού δηµόσιου διαγωνισµού και να προχωρήσει στην έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και τον καθορισµό των όρων του ∆ιαγωνισµού.
Οι προδιαγραφές ορίζονται στην τεχνική έκθεση που έχουν πάρει οι δηµοτικοί σύµβουλοι από τον δασολόγο περιβαλλοντολόγο κ. Μανώλη Γρηγοράκη.
Στην έκθεση προβλέπονται και ορίζονται µε ακρίβεια οι ζώνες πυροπροστασίας στα παρακάτω σηµεία:
• ∆.Ε. ΧΑΝΙΩΝ: Στα όρια του οικισµού Αγ. Ματθαίος, του οικισµού ΣΟ∆Υ, στην περιοχή Μόντε Βάρδια
• ∆.Ε. ΝΕΑΣ ΚΥ∆ΩΝΙΑΣ: Στα όρια του οικισµού Άγιοι Απόστολοι της τοπικής/∆ηµοτικής κοινότητας ∆αράτσου.
• ∆.Ε. ΣΟΥ∆ΑΣ : Στα όρια του οικισµού Καλάµι. πέριξ της περιοχής του Ναυστάθµου Σούδας.
• ∆.Ε. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ: Αντιπυρική ζώνη στα όρια των οικισµών Κουνουπιδιανά και Κορακιές, στα όρια του οικισµού Καθιανά.
• ∆.Ε. ΘΕΡΙΣΟΥ: Στα όρια των οικισµών Αγιάς, ,Μονή Αγίας Κυριακής (Βαρύπετρο) ,Μουρνιές – Κρύο Νερό, Θέρισο, Μυλωνιανά.
•∆.Ε. ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ: Αντιπυρικές ζώνες στα όρια των οικισµών Μαλάξα, Κάµπων, ∆ρακώνα, Παναγιά, Αχλάδαι, Χωραφιανά, Γερολάκκος, Κατωχώριον, Πλαυτβόλα, Θυµιά και Σπηλιάρια, Τσακίστρα, Μαδαρό.
Σύµφωνα µε το µελετητή επεµβάσεις που θα γίνουν είναι: ∆ιάσπαση της συνέχειας της βλάστησης. Σκοπός της διάσπασης είναι η ενίσχυση της αυτασφάλειας της συστάδας και επιτυγχάνεται ως εξής: Αποψιλωµένες αντιπυρικές ζώνες Οι ζώνες αυτές διανοίγονται µε βάση την κατεύθυνση της µέγιστης κλίσης ή ακολουθούν τις κορυφογραµµές. Σε αυτές γίνεται πλήρης αποµάκρυνση της βλάστησης µέχρι το ανόργανο έδαφος µε (θεωρητικό) σκοπό να σταµατήσει µόνη της µία πυρκαγιά..
Παράλληλα έχει γίνει προφανές ότι έχουν αρκετά σηµαντικά µειονεκτήµατα: Αρνητικά οικολογικά αποτελέσµατα καθώς όταν είναι σε σηµαντική κλίση οδηγούν σε διάβρωση του εδάφους, είναι αντιαισθητικές, απαιτούν πολυδάπανη συντήρηση τουλάχιστον µία φορά κάθε χρόνο. Όσο αυξάνεται το µήκος του δικτύου αντιπυρικών ζωνών µεγάλο µέρος του προϋπολογισµού πρόληψης καταναλώνεται για τη συντήρησή του. ∆εν εξασφαλίζουν τη διακοπή της εξάπλωσης µεγάλων πυρκαγιών, ιδιαίτερα των επικόρυφων χωρίς την ύπαρξη δυνάµεων καταστολής. Στα θετικά τους στοιχεία περιλαµβάνεται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πυροσβεστών (γι’ αυτό πρέπει να λαµβάνεται µέριµνα να είναι βατές σε πυροσβεστικά οχήµατα), η σχετική ασφάλεια των πυροσβεστών σε αυτές , η δυνατότητα να χρησιµοποιηθούν για την εφαρµογή αντιπύρ εναντίον µετώπου µεγάλης πυρκαγιάς και η µικρή πιθανότητα πρόληψης της εξάπλωσης πυρκαγιών µικρής έντασης.
Με βάση αυτά, η επιλογή δηµιουργίας αντιπυρικών ζωνών πρέπει να γίνεται µε µέτρο, στις πιο κατάλληλες θέσεις, φροντίζοντας κυρίως για τον διαχωρισµό µεγάλων συµπαγών εκτάσεων δάσους ή και ολόκληρων δασικών συµπλεγµάτων. »