Οι Αμερικανοί συμφώνησαν με τους Τούρκους, για να ησυχάσουν τα πράγματα στη ΒΑ Συρία, να γίνει μια “ζώνη ασφαλείας”, ένας “διάδρομος ειρήνης”, λέει η Τουρκία, όπου οι εκτοπισμένοι Σύροι να γυρίσουν στον τόπο τους. Πρόκειται για αναθεωρημένη πρόταση Τραμπ για ζώνη 15 χλμ. βάθους, έναντι της Τουρκίας, που ζητούσε 30 – 35 χλμ. Τούτο αναθάρρησε τους Κούρδους, οι οποίοι φοβόντουσαν τουρκική επέμβαση. Με το θέμα τούτο ανακύπτουν δυσεπίλυτα και “ακανθώδη” ζητήματα για τη δύναμη που θα ελέγχει η “ζώνη ασφαλείας”, επειδή είναι αστάθμητος παράγοντας οι Κούρδοι της Συρίας, άγνωστο πώς θα αντιδράσουν. Και οι Ευρωπαίοι σιωπούν!
Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας, που δεν εκτιμά τους Τούρκους, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια απ’ αυτούς θα είναι απαράδεκτη… Αυτό που θα κάνουμε είναι, είπε, να εμποδίσουμε μονομερείς εισβολές». Προβληματίζονται, αν είναι καλύτερα, ν’ αλλάξουν τη στρατηγική τους στη Μ. Ανατολή, προκειμένου να ξαναμπεί η Τουρκία στο “μαντρί” της δυτικής τάξης. Ο Ερντογάν ρίχνει τα καρφιά του στον Τραμπ, τον “πραγματικό σύμμαχο” ότι «δεν θα επιτρέψει οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις να γίνουν όμηροι του θέματος των S-400» και ότι η αγορά τους είναι «εμπορική και όχι στρατιωτική» πράξη!!
Η Τουρκία, θέλει τη “ζώνη ασφαλείας”, επιδιώκουσα να εξαλειφθούν οι αυτόνομες ηγεσίες των Κουρδικών “καντονιών”, να γυρίσουν 2,5 εκατ. Σύροι στα πατρώα εδάφη και να ελαχιστοποιηθεί η δημιουργία Κουρδικού κράτους. Στόχος των Τούρκων είναι να μετατραπούν οι περιοχές που έχουν καταλάβει, κάτι σαν το Αφρίν, το οποίον κατέχουν από το 2018. Εκεί έκαναν εκκαθαρίσεις εναντίον του Κουρδικού στοιχείου και εγκατέστησαν Άραβες, Τούρκους απ’ τη Συρία και τζιχαντιστές. Αν δεν είναι συμπτωματικό, κάτι άλλο παρασκηνιακό θα συμβαίνει, διότι την ίδια ημέρα της συμφωνίας για τη “ζώνη ασφαλείας” οι Τούρκοι επέτρεψαν για πρώτη φορά στον Οτσαλάν, να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του, ο οποίος είπε: Αφήστε με και σε μια εβδομάδα θα έχω λύσει το Κουρδικό.
Οι συζητήσεις έγιναν “χωρίς τον ξενοδόχο” τη Δαμασκό σε πρώτη φάση και σε δεύτερη τη Μόσχα. Το Συριακό ΥΠ.ΕΞ., αποκρούει τη συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν ως «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και για επικίνδυνη κλιμάκωση, που υπονομεύει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης», καλεί δε τον ΟΗΕ «να καταδικάσει την Αμερικανοτουρκική θρασεία επίθεση…».
Οι Κούρδοι, από τη μεριά τους «θα αξιολογήσουν τη συμφωνία, που μπορεί να σηματοδοτήσει κάποια προσέγγιση», αν και ο Τούρκος πρόεδρος «συνεχίζει να επιμένει στην εξάλειψη της παρουσίας μας». Εδώ οι κινήσεις απαιτούν μεγάλη προσοχή, διότι μπαίνουν σε ένα ρίσκο που σε αντάλλαγμα δεν θα τιμωρηθούν οι Τούρκοι για τους S-400 ή «η κατάσταση θα φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή»!