» Με προβολές, εκθέσεις, εκδόσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις
Περισσότεροι από 1.500 θεατές παρακολούθησαν τις πρώτες 3 ημέρες τις κινηματογραφικές προβολές του 8ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων μέσα από την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.
Παράλληλα, το φετινό Φεστιβάλ δηλώνει “παρών” με ξεχωριστές εκδόσεις, όπως είναι οι “Μελίνα Μερκούρη” και “Κινηματογραφικά τετράδια του Γιώργη Μανουσάκη” σε επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και περιορισμένες ζωντανές προβολές στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, με μειωμένο αριθμό θέσεων, που χαρτογραφούν τη σύγχρονη κινηματογραφική δημιουργία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ματθαίος Φραντζεσκάκης, τον οποίο συναντήσαμε το περασμένο Σάββατο στο περιθώριο της βιβλιοπαρουσίασης του νέου βιβλίου της Χανιώτισσας συγγραφέα Νίκης Τρουλλινού “Ουρανός από στάχτη” (εκδ. Ποταμός), κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά περισσότερες από 130 ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation κ.ά.).
Το φετινό Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε με ένα αφιέρωμα για την Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 από τη γέννησή της, όπου εκτός από το βιβλίο – αφιέρωμα, που περιλαμβάνει μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη Μελίνα ως ηθοποιό, πολιτικό και άνθρωπο, προβλήθηκε η ταινία “Μελίνα. Γεννήθηκα Ελληνίδα” του Πάνου Αγγελόπουλου, ενώ στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου λειτουργεί έκθεση με αφίσες και αρχειακό υλικό.
«Πέραν όλων των άλλων το Φεστιβάλ για εμάς είναι και η στιγμή που παρουσιάζουμε έναν δημόσιο απολογισμό για τι κάναμε έναν ολόκληρο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθούν 14 ταινίες που δημιούργησαν μαθητές μέσα από τα προγράμματα “CineΜαθήματα” και “Κρήτη – προφορική ιστορία” που τρέξαμε κι αυτό τον χρόνο όπως και τα προηγούμενα», ανέφερε ο κ. Φραντζεσκάκης.
Υπογράμμισε, δε, πως η σχέση κινηματογράφου και εκπαίδευσης, καθώς και οι καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στα Χανιά μέσα από τα προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αναμένεται να φωτιστούν μέσα από την εκδήλωση που θα διεξαχθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου με αφετηρία την μεταπτυχιακή εργασία – έρευνα της Σοφίας Νεμπαυλάκη που εστιάζει στα εκπαιδευτικά – κιηματογραφικά προγράμματα του Φεστιβάλ και τη συμμετοχή φορέων όπως η Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης , του Φεστιβάλ Ολυμπίας κ.ά.
«Στόχος μας δεν είναι απλώς να γίνει μια θεωρητική συζήτηση για τα προγράμματα αλλά πως μέσα από συνέργειες μπορούν αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα να “τρέξουν” σε όλη την Κρήτη», εξήγησε ο κ. Φραντζεσκάκης.
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του κοινού απέναντι στις προβολές και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ο κ. Φραντζεσκάκης τόνισε ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αναμφίβολα επηρεάσει τη στάση του κοινού. «Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Χανίων είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνεται στα Χανιά μετά από μήνες καραντίνας και περιορισμών που επιβλήθηκαν. Αυτές τις πρώτες μέρες, όμως, ο κόσμος είναι εδώ θέλοντας να δείξει τη διάθεσή του να συμμετέχει, ακολουθώντας βεβαίως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Νομίζουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και της δυναμικής ροής των χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από το Φεστιβάλ όλα τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Φραντζεσκάκης και πρόσθεσε ότι ενδεικτικό ως προς την ανταπόκριση του κοινού και το ενδιαφέρον του για τις προβολές και τις δράσεις του είναι ότι μόνο τις 3 πρώτες ημέρες πάνω από 1.500 άνθρωποι εγγράφηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις προβολές με τη μέση θέαση να κυμαίνεται στις 2 ώρες και 9 λεπτά.
Καταγραφή ιστοριών σχετικές με τον κινηματογράφο στο σχολείο
Η ομάδα έρευνας και καταγραφής ιστοριών και αφηγήσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνει μια δράση κινηματογραφικής αφήγησης και καλεί εκπαιδευτικούς, συλλέκτες κ.α. να συμμετέχουν
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Ψάχνουμε εσένα που: Είσαι εκπαιδευτικός που ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο στα σχολεία της Κρήτης στο παρελθόν. Είσαι συλλέκτης αντικειμένων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο σε σχολικό περιβάλλον. Συμμετείχες σε κινηματογραφικές προβολές και κινηματογραφικές δράσεις στο σχολείο σου στο παρελθόν. Έχεις στο προσωπικό αρχείο σου οπτικό (φωτογραφίες, εικόνες, σκίτσα, γελοιογραφίες, αφίσες κ.ά.) και γραπτό (έγγραφα, προσκλήσεις, προγράμματα προβολών, άρθρα, δημοσιεύσεις, τετράδια, οδηγίες λειτουργίας συσκευών κ.ά.) υλικό από κινηματογραφικές προβολές σε σχολεία της Κρήτης. Θα χαρούμε πολύ να καταγράψουμε μια ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς για μια κινηματογραφική εμπειρία σου, ένα κινηματογραφικό γεγονός, ένα κινηματογραφικό αντικείμενο… για κάτι «κινηματογραφικό» που συνέβη σε κάποιο σχολείο της Κρήτης κατά το παρελθόν».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6970651153 ή στέλνοντας e-mail στο chaniafilmfestival@gmail.com
Στο 12ο επεισόδιο της σειράς “On/Off the record” μήνυμα ζωής στέλνει η Βούλα Θαμνοπούλου, μητέρα τριών παιδιών, η οποία ζει στα Χανιά και πριν δύο χρόνια ακριβώς έδωσε τον δικό της αγώνα με τον καρκίνο του μαστού όταν υπεβλήθη σε ολική μαστεκτομή. Σήμερα έχοντας περάσει από αυτήν την δύσκολη δοκιμασία, η Βούλα, τονίζει πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές και αφηγείται την δική της ιστορία , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, μία ημέρα – σύμβολο για όσες/ους έδωσαν ή δίνουν με γενναιότητα την μάχη απέναντι στη νόσο.