Μετά από 17 αιώνες σιωπής το Θέατρο της Αρχαίας Απτέρας “ζωντάνεψε” και πάλι, υπο τους ήχους του τσέλου και της κρητικής λύρας του δεξιοτέχνη τσελίστα Γιώργου Καλούδη.
Με φόντο το σχεδόν ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, μία μέρα πριν την αυγουστιάτικη πανσέληνο χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας όπου σύμφωνα με το μύθο έγινε η μουσική διαμάχη ανάμεσα στις Μούσες με τις Σειρήνες, άνοιξε για το κοινό για μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση.
Ο διακεκριμένος και καταξιωμένος τσελίστας, Γιώργος Καλούδης σε μια solo εμφάνιση, με την Λύρα και το Τσέλο του, μέσα στο Αρχαίο Θέατρο παρουσίασε μουσικά έργα του από το τελευταίο του άλμπουμ J.S.BACH: Cello Suites on the Cretan Lyra, ένα εγχείρημα που η κρητική λύρα συναντά το τσέλο. Πρόκειται για το απόσταγμα 12χρονης αδιάκοπης έρευνας και μελέτης, αφότου ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε για πρώτη φορά μία 4-χορδη Κρητική Λύρα με συμπαθητικές χορδές, για τον σκοπό της ερμηνείας της μουσικής στο έργου του Johann Sebastian Bach. Το μελωδικό αποτέλεσμα μέσα στο αρχαίο Θέατρο Απτέρας, μοναδικό, μάγεψε πραγματικό το κοινό και όσοι παρεβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί μιας μουσικής μυσταγωγίας.
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η Προϊσταμένη της Εφ.Α. Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου καλωσορίζοντας το κοινό αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου Απτέρας – που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2015 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων – και σήμερα αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η χωρητικότητα του θεάτρου, που χωροθετήθηκε με νότιο προσανατολισμό και θέα τα Λευκά όρη, αποτελούμενο από το κοίλο, την ορχήστρα και την σκηνή, υπολογίζεται σε 3.700 θεατές, κατά την αρχαιότητα. Η ορχήστρα του θεάτρου της Απτέρας με ακτίνα μόλις 5,45μ., αποτελεί μια από τις μικρότερες ορχήστρες αρχαίου θεάτρου, στοιχείο που υποδηλώνει ότι προοριζόταν κυρίως για μουσικά και θεατρικά δρώμενα ενώ στο κέντρο της διατηρείται μέχρι σήμερα η κυκλική λίθινη βάση της θυμέλης, του βωμού του θεού Διονύσου, όπου πριν από κάθε παράσταση προσφέρονταν θυσίες.
Η μουσική συνάντηση εντάσσονταν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Στο φως του φεγγαριού» του Υπουργείου Πολιτισμού με συν-διοργανωτές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.
Στην εκδήλωση το ”παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη κ.α
Αξίζει να επισημανθεί η άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς η προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο επιτρέπονταν μέχρι τις 20:15 και μόνο με δελτία δωρεάν εισόδου που είχαν χορηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων ( μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ είχαν εξαντληθεί) ενώ η πρόσβαση ελέγχονταν σε τουλάχιστον 3 σημεία από άνδρες της Τροχαίας.