Χρώµα στην ενδοχώρα δίνουν οι µέρες του Πάσχα, καθώς αυτή την περίοδο αυξάνεται η επισκεψιµότητα και “ζωντανεύουν” τα χωριά ειδικά στις ορεινές περιοχές. ∆ήµαρχοι της ενδοχώρας µίλησαν στα “Χανιώτικα νέα” εκφράζοντας σε γενικές γραµµές την ικανοποίησή τους για την εικόνα που επικρατεί αλλά και την αισιοδοξία τους για µια καλύτερη τουριστική περίοδο το καλοκαίρι.
“Κλειδί” ο καιρός για τη Γαύδο
Με την αγνωνία του καιρού ζουν στη Γαύδο, καθώς αν οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν να εκτελεστούν δροµολόγια, τότε το ακριτικό νησί αναµένεται να γεµίσει επισκέπτες.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η δήµαρχος Λίλιαν Στεφανάκη (φωτ.), σηµείωσε πως «είµαστε έτοιµοι, µε τις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης να έχουν ανοίξει ενώ και τα καταλύµατα του νησιού µας έχουν κρατήσεις».
Όπως εξήγησε η δήµαρχος, η Γαύδος είναι ο ιδανικός πασχαλινός προορισµός για τους Κρητικούς καθώς δίνει την ευκαιρία για µια “απόδραση” από την καθηµερινότητα. «Το γεγονός ότι το Πάσχα φέτος “έπεσε” αργά σε συνδυασµό µε τον γενικά στρωτό καιρό που είχαµε φέτος, δηµιούργησε προσδοκίες για αυτή την περίοδο. Ελπίζουµε ο καιρός να µας κάνει το χατήρι», σχολίασε η δήµαρχος.
Από µεριάς του ∆ήµου, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο υποδοµών και υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες.
Σε διαρκή ανάπτυξη τα Σφακιά
Με αισιοδοξία αλλά χωρίς την επισκεψιµότητα των προηγούµενων ετών, κυλά ο Απρίλης στα Σφακιά, µε τον δήµαρχο Γιάννη Ζερβό (φωτ.), πάντως να δηλώνει πεπεισµένος πως η περιοχή βρίσκεται σε «ραγδαία τουριστική ανάπτυξη µε σεβασµό στο περιβάλλον».
Αναφορικά µε τις ηµέρες του Πάσχα ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι «µας επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό το άνοιγµα του ∆ρυµού καθώς είναι µία από τις δύο πύλες εισόδου µας το φαράγγι. Συνεπώς µας προβληµατίζουν τα κλεισίµατα γιατί οι επιχειρήσεις έχουν κάνει προετοιµασίες, έχουν προσλάβει προσωπικό, έχουν τον προγραµµατισµό τους ο οποίος ανακόπτεται και υπολειτουργούν».
Σε γενικές γραµµές ο κ. Ζερβός εξηγεί ότι «τα Σφακιά συνεχώς αναβαθµίζονται τουριστικά, διότι έχουµε µια περιοχή µε ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και το µοναδικό χαρακτηριστικό που συνδυάζει τη θάλασσα µε το αλπικό τοπίο».
Ο κ. Ζερβός στέκεται στις υποδοµές που έχουν δηµιουργηθεί και σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Πέρα από τις παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Λουτρό
-τη “Μύκονο της Κρήτης” θα έλεγα χωρίς υπερβολή- έχουµε νέες υποδοµές και επιχειρήσεις εστίασης και καταλυµάτων στα ορεινά. Οικογενειακές επιχειρήσεις σε Ανώπολη και Ασκύφου που λειτουργούν µάλιστα όλον τον χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι αποκτά ο ∆ήµος µας τη δική του τουριστική ταυτότητα, καθίσταται προορισµός και προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που αναγνωρίζονται από τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες».
Σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή παίζουν και οι προσπάθειες του ∆ήµου για ανάδειξη της ενδοχώρας: «Αναδεικνύουµε τις φυσιολατρικές µας διαδροµές, τα µονοπάτια, τα φαράγγια, τα θρησκευτικά µνηµεία και άλλα όπως το Φραγκοκάστελο. Εξαιρετικά σηµαντική η συνδροµή της Περιφέρειας και του Πολυτεχνείου Κρήτης σε αυτά τα θέµατα», τονίζει ο κ. Ζερβός.
Ο ίδιος σηµειώνει πως «όλες µας οι παρεµβάσεις γίνονται µε γνώµονα τον σεβασµό στο περιβάλλον, το οποίο άλλωστε φέρνει και επισκέπτες. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι πλέον στα χωριά µας τα ορεινά, έχουµε συνοδούς βουνού που καθοδηγούν επισκέπτες σε πεζοπορικές διαδροµές».
“Άνοιξη” του ορεινού Αποκόρωνα
Την δική του “Άνοιξη” ζει ο ορεινός Αποκόρωνας, µε τις αφίξεις επισκεπτών να έχουν δώσει “χρώµα” και “ζωή” στα χωριά, όπως τόνισε στα “Χ.ν.” ο δήµαρχος Χαράλαµπος Κουκιανάκης (φωτ.).
«Οι γειτονιές που τον χειµώνα είναι άδειες, ξαναζωντανεύουν από τους εκδροµείς του Πάσχα, από τους επισκέπτες που έρχονται να ανταµώσουν µε τις οικογένειές τους, να ανοίξουν τα πατρογονικά τους σπίτια, να ζήσουν στιγµές ξεγνοιασιάς µακριά από το άγχος των µεγάλων αστικών κέντρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήµαρχος.
Ο κ. Κουκιανάκης σχολιάζει άλλωστε πως και τα ξενοδοχεία αρχίζουν και αυξάνουν την πληρότητά τους, η οποία µέχρι τις 25 του Μάη αναµένεται να είναι µεγάλη.
«Κινείται η αγορά του Αποκόρωνα στον καλύτερο δυνατό βαθµό. Από συζητήσεις µε επιχειρηµατίες εκτιµώ πως οι οιωνοί είναι καλοί και θα έχουµε καλύτερη τουριστική περίοδο από πέρυσι», σχολιάζει ο δήµαρχος.
Από µεριάς του ∆ήµου, δίδεται περισσότερο βάρος στην καθηµερινότητα, κυρίως στην καθαριότητα και στα ζητήµατα της υδροάρδευσης. «Είναι σηµαντικό να συνεργάζονται οι πολίτες, να µην εναποθέτουν ογκώδη αντικείµενα και απορρίµµατα σε χώρους που δεν προβλέπεται, να µη δηµιουργούν ανεξέλεγκτες χωµατερές», σχολιάζει ο δήµαρχος καλώντας «να κρατήσουµε καθαρό τον Αποκόρωνα όλοι µαζί».
Εν αναµονή επισκεπτών στον ∆ήµο Καντάνου – Σελίνου
Συγκρατηµένα αισιόδοξος ο δήµαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης (φωτ.), ο οποίος ανέφερε στα “Χ.ν.” πως «δεν µπορούµε να µιλάµε αυτή τη στιγµή για ιδιαίτερα αυξηµένη επισκεψιµότητα, όµως προς το τέλος της Μεγαλοβδοµάδας θεωρώ ότι θα έχουµε κινητικότητα λόγω των ηµερών».
Όπως σηµείωσε ο κ. Περράκης, έχει ανοίξει το σύνολο των επιχειρήσεων τόσο στην Παλαιόχωρα όσο και στη Σούγια, ενώ υπάρχει κλίµα αισιοδοξίας για αυτές τις ηµέρες καθώς και η µεταφορά της Πρωτοµαγιάς ευνοεί µε τις διαδοχικές αργίες.
Ντόπιοι αλλά και ξένοι τουρίστες στην Κίσσαµο
«Κόσµος πολύς στα χωριά µας αυτές τις ηµέρες αλλά και ξένοι τουρίστες αρκετοί», σχολιάζει στα “Χ.ν.” ο δήµαρχος Κισσάµου Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.).
Όπως αναφέρει, το Πάσχα είναι µια καλή ευκαιρία για ανθρώπους µε καταγωγή από την Κίσσαµο να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να βρεθούν στα χωριά καταγωγής τους, γεγονός που δίνει ζωή στην ενδοχώρα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μυλωνάκης παρατηρεί ότι υπάρχει ήδη αυξηµένη επισκεψιµότητα από ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα αυξηθούν καθώς ανοίγουν και οι µεγάλες µονάδες σταδιακά. «Είµαστε αισιόδοξοι για το φετινό καλοκαίρι» καταλήγει ο δήµαρχος.
Ξεκίνησε δυναµικά ο Πλατανιάς
«Η ενδοχώρα του ∆ήµου µας παίρνει ζωή καθώς έχουµε τα περισσότερα χωριά και οικισµούς στον νοµό Χανίων, τα οποία γεµίζουν από επισκέπτες για το Πάσχα», σηµειώνει στα “Χ.ν.” ο δήµαρχος Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ.).
«Έρχονται στα πατρογονικά τους οι άνθρωποι, ανταµώνουν µε συγγενείς και φίλους. Είναι οι µέρες αυτές σηµείο αναφοράς για την αναζωογόνηση της υπαίθρου» τονίζει ο δήµαρχος.
Ο ίδιος σηµειώνει πως σε αρκετά χωριά έχουν ανακατασκευαστεί παλιά σπίτια τα οποία χρησιµοποιούνται ως καταλύµατα κι έχουν κρατήσεις αυτή την περίοδο.
Αναφορικά µε τις µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες, ο κ. Μαλανδράκης αναφέρει πως έχουν ανοίξει από τις αρχές Απρίλη σε Πλατανιά και Κολυµπάρι µε πληρότητες που ξεπερνούν το 50% και θα αυξηθούν προς το τέλος της Μ. Εβδοµάδας».