Εκδήλωση χθες στο Πνευματικό Κέντρο
“Στεφανόπετρα”, “Βίγλα”, “Καρακόλι”, “Αγριμοκεφάλα” και δεκάδες άλλα τοπωνύμια της Σελινιώτικης Μαδάρας ακούστηκαν, μαθεύτηκαν έγιναν κτήμα του κοινού στην εκδήλωση του “Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου” στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
Παράλληλα τιμήθηκε για την προφορά του ο Σελινιώτικης καταγωγής καλλιτέχνης Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης.
«Αντίσταση στη λήθη του ιστορικού παρελθόντος: Συμβολή στην καταγραφή τοπωνυμίων της Σελινιώτικης Μαδάρας, της οροσειράς του Αποπηγαδιού και χωριών της ευρύτερης περιοχής» ο τίτλος της εκδήλωσης στην οποία καθηγητές πανεπιστημίου, φιλόλογοι, δάσκαλοι, ιστοριοδίφες, λαογράφοι παρουσίασαν τοπωνύμια των χωριών του Σελίνου του Λειβαδά, της Μονής, των Τσισκιανών, της Σούγιας, του Αποπηγαδιού, της Κουστογερακιώτικης μαδάρας.
Στην αναγκαιότητα καταγραφής των τοπωνυμίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του “Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου” κ. Λουκάς Μπασιάς εξηγώντας πως «από αυτά μπορούμε να λάβουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τη μορφολογία, τη βλάστηση, τον πολιτισμό των ανθρώπων . Από το σύλλογο μας έγινε παλαιότερα μια καταγραφή των τοπωνυμίων μιας μεγάλης έκτασης στο ορεινό όγκο της Σελινιώτικης Μαδάρας. Στην περιοχή αυτή που είναι τεράστια, ορεινή και δυσπρόσιτη υπάρχουν πολλές τοποθεσίες με μεγάλο ιστορικό και όχι μόνο ενδιαφέρον».
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά καλεί τους πολίτες να εμπιστευθούν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής επισήμανε ότι τα τοπωνύμια «έχουν τεράστια σημασία για την ιστορία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία και έχει αναδειχθεί η σημασία τους από πολλούς επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Θέλω να συγχαρώ πραγματικά το κ. Λ. Μπασιά και το σύλλογο του για την προσπάθεια που κάνει για τη διατήρηση των τοπωνυμίων».
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΟΝ Γ. ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ
Για την μεγάλη του προσφορά στις καλές τέχνες τιμήθηκε ο γλύπτης Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης με τιμητικό δίπλωμα. Στην αναφορά του στον τιμώμενο ο κ. Μπασιάς τόνισε τη Σελινιώτικη καταγωγή του «γιου της Ευαγγελίας Μυριζάκη από το Κουστογέρακο και του Πέτρου Μαρκαντωνάκη από τον Πρινέ που έφερε την πρωτοπορία στα Χανιά υπηρετώντας τις εικαστικές τέχνες σε πολλαπλές εκφάνσεις τους. Πραγματοποίησε 22 ατομικές εκθέσεις πάνω από 200 ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.» Παράλληλα επισημάνθηκε πως ο Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δήμο Χανιών, ενώ τα έργα γλυπτικής του κοσμούν δημόσιους χώρους, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.
Συγκινημένος ο καλλιτέχνης παρέλαβε το δίπλωμα και ευχαρίστησε το Σύλλογο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για τα τοπωνύμια καθώς όπως είπε αποτελούν «ένα συγκλονιστικό μήνυμα κόντρα στους καιρούς». Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Αλέξανδρο Παπαδερό για τη στήριξη του στα πρώτα χρόνια του ως φοιτητής, ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους και τους εκπροσώπους φορέων να δώσουν έμφαση στα χωριά του Ανατολικού Σελίνου.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος παρουσιάζει θέσεις για την Κρήτη
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν – μεταξύ άλλων – η περ. Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη- Κρασουδάκη, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, ο πρώην βουλευτής κ. Σήφης Μιχελογιάννης κα.