Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ζωντανή η ιστορική μνήμη

Ζωντανή μένει η ιστορική μνήμη μέσα από δράσεις που απευθύνονται στην νεολαία. Μία από αυτές, ο διαγωνισμός “καταγραφής ιστορικής μαρτυρίας και ζωγραφικής” με θέμα τη Μάχη της Κρήτης που διοργάνωσε για 3η συνεχόμενη χρονιά το Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Tα έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν μαθητές από δημοτικά και γυμνάσια των Χανίων ανήλθαν στα 170, ενώ 20 ήταν οι προφορικές μαρτυρίες που κατέγραψαν μαθητές, από ανθρώπους που έζησαν  τα γεγονότα της Μάχης και τη Γερμανική κατοχή. Τα καλύτερα θέματα βραβεύτηκαν χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, στο περιθώριο των βραβεύσεων, ο προϊστάμενος του  Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Κώστας Φουρναράκης τόνισε ότι «σκοπός του διαγωνισμού ήταν να εμπλέξουμε τα παιδιά σε μια διαδικασία ώστε να γνωρίσουν την τοπική ιστορία μέσα από τη συλλογή προφορικών μαρτυριών, αλλά και να δούμε πώς προσλαμβάνουν τα ιστορικά γεγονότα με τη φαντασία τους μέσα από εικόνες. Είναι μια ευκαιρία τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους μεγαλύτερους που έχουν γνωρίσει τα γεγονότα, να διδαχτούν από το ιστορικό παρελθόν και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον».
Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι «μέσα από αυτό τον διαγωνισμό  που αφορά τη Μάχη της Κρήτης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στοχεύει στον τρόπο επαφής της ιστορίας αυτής  με τα παιδιά των σχολείων,  ενώ αναδεικνύει επί της ουσίας τον ρόλο του που είναι ουσιαστικά να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη όλων των σημαντικών ιστορικών περιόδων που έχουν διαμορφώσει το σήμερα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Γιάννης Πλατσιδάκης επεσήμανε ότι «μαθαίνοντας την ιστορία μας, μπορούμε να υλοποιήσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, με περισσότερη αυτογνωσία, την οποία μπορούμε να την αντλήσουμε και από τα επιτεύγματα της ιστορίας του  παρελθόντος μας, αλλά και από τα λάθη που έχουν γίνει».
Σε δήλωσή του ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης υπογράμμισε ότι «έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία η συνεργασία  των φορέων της τυπικής εκπαίδευσης, με τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν επίσης στη διαμόρφωση παιδείας στον τόπο μας, όπως είναι το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τους μεγαλύτερους και να αναγνωρίσουν την αξία των αγώνων των προγόνων τους, ώστε να προσδιορίσουν με αυτό τον τρόπο και το μέλλον τους, καθώς επίσης να αναγνωρίσουν την αξία των αγώνων που χρειάζεται να δίνει καθημερινά κάθενας από εμάς για την ελευθερία».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Στέλιος Ζερβάκης σημείωσε ότι «η συλλογική και ιστορική μνήμη την οποία ακολουθούμε  και μας ακολουθεί, ειδικά  στις μέρες μας θα πρέπει να μετουσιώνεται σε ενέργεια  σε πράξη, γιατί είναι οδηγός  για το αύριο και το μέλλον, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα και η πατρίδα μας».
Η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε ότι «λένε πως οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να χαθούν. Η λησμονιά αποτελεί αδυναμία, ενώ είναι η κερκόπορτα από την οποία φυτρώνει η αμφισβήτηση, η αδιαφορία, η αμάθεια και ο μηδενισμός».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς και ομιλίες καθώς και ριζίτικο για τη Μάχη της Κρήτης,από την παρέα “Αστέριος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα