Ζωντανή κρατούν την παράδοση της Κρήτης οι ομογενείς του Καναδά, γεγονός το οποίο μας επιβεβαιώνει ο παλιός πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ, Τάσος Ξυπολιτάκης.
Ο κ. Ξυπολιτάκης βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα Χανιά και τον συναντήσαμε στο ιστορικό καφέ “Κήπος” όπου μας μίλησε για τους άξιες συνεχιστές, τη νέα γενιά που έχει αναλάβει το σύλλογο συνεχίζοντας να προβάλει και να διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ξυπολιτάκης αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ χαρίζοντας μας έναν βιβλίο αφιερωμένο στην επέτειο της εκατονταετηρίδας, υπογραμμίζοντας ότι «η εκατοντάχρονη οργανωμένη παρουσία των κρητικών του Μόντρεαλ γιορτάστηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2012 πανηγυρικά από τον Σύλλογο μας με πολλούς άλλους Έλληνες και φίλους. Μεταξύ αυτών και επίσημοι προσκεκλημένοι».
Ο ίδιος, συνεχίζοντας, επεσήμανε: «Θα γυρίσω το ρολόι του χρόνου αρκετές δεκαετίες πίσω και συγκεκριμένα στο έτος 1962 που έφυγα από τα Χανιά ως ναυτικός και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισα να μείνω στον Καναδά επειδή δεν την μπορούσα την θάλασσα. Εκεί γνώρισα από τα Σκορδαλού Κυδωνίας την Κατίνα Μαρινάκη και την παντρεύτηκα. Αποκτήσαμε δύο αγόρια τα οποία είναι παντρεμένα και από το ένα αγόρι, έχουμε δύο εγγόνια. Στον ιστορικό μας Σύλλογο είχα την τιμή να είμαι για πέντε χρόνια πρόεδρος από το 2000 έως το 2005. Επί των ημερών μου εορτάστηκαν τα 90 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Όλοι οι Κρητικοί είμαστε αγαπημένοι και προχωράμε με ενότητα πετυχαίνοντας αλυσιδωτά επιτυχίες από τις πολυποίκιλες δράσεις μας», για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ο Σύλλογος συνεχίζει να πηγαίνει καλά και με τη νέα γενιά που ανέλαβε έχοντας πρόεδρο τον κ. Δημήτρη
με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Πρόκειται για έναν καλοσυνάτο και ευγενικό άνθρωπο, πετυχημένο επιχειρηματία με εισαγωγές παραδοσιακών προϊόντων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας βοηθώντας έτσι την οικονομία των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα την κρητική οικονομία. Ο Σύλλογος μας εγκαταστάθηκε μάλιστα σε νέο κτήριο το οποίο αγοράστηκε στην τιμή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το παλιό που ήταν στο κέντρο, ζούσαν οι περισσότεροι Έλληνες, ενώ το νέο είναι σε ένα προάστιο του Μόντρεαλ που ονομάζεται Λαβάλ, όπου κι εκεί κατοικούν πολλοί Έλληνες με τους περισσότερους να έχουν κρητική καταγωγή».