Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ζωντανή η τέχνη των Μινωϊτών

» Εντυπωσιακές δημιουργίες της ομάδας “πηλοίκο”

Πηλός, χώμα, καλάμια, φυσικά υλικά δόμησης που χρησιμοποιούνταν από την εποχή των Μινωιτών και μπορούν να βρουν χρήση στην καθημερινή μας ζωή, παρουσιάζονται μέσα από την έκθεση της ομάδας “πηλοίκο” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Η έκθεση προέκυψε μέσα από μια σειρά εργαστηρίων τα οποία έγιναν 16 – 19 Σεπτεμβρίου στο καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος “.

Αντικείμενο των εργαστηρίων ήταν η εφαρμογή παραδοσιακών και καινοτόμων ψηφιακών τεχνικών σε φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά για τη σχεδίαση και δημιουργία σύγχρονων εικαστικών, αρχιτεκτονικών και χειροτεχνικών αντικειμένων.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν, με τη συνεργασία ειδικών διδασκάλων και φορέων από την Κρήτη και το εξωτερικό, 8 ταχύ-εργαστήρια.

Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων αυτών έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης στο ΚΑΜ. Πιο αναλυτικά μπορούν να δουν εικαστικές συνθέσεις από διάφορα φυσικά υλικά όπως ξύλα, καλάμια,πηλός, επαναχρησιμοποιημένα πανιά κυρίως για εσωτερικούς χώρους. κ.α Μάλιστα για την κατασκευή πολλών από όσα παρουσιάζονται χρησιμοποιήθηκε πηλός από την περιοχή των Τσικαλαριών καθώς και επτά διαφορετικά είδη χώματος. Συγκεκριμένα αναδεικνύονται οι δυνατότητες που προσφέρει ο ωμός πηλός στην τέχνη με τη πειραματική εφαρμογή Κρητικού πηλού διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Ακόμη οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν κατασκευές βασισμένες στην ψηφιακή χειροτεχνία – Digital craft και στον αλγοριθμικό σχεδιασμό – Algorithmic design, κατασκευές δικτυώματος από καλάμι και πειραματικές δημιουργίες με πανιά, κεραμικές κατασκευές με προσθήκη ανακυκλωμένων υλικών design με ωμό πηλό, κ.α

Μέλη της ομάδας “πηλοίκο”, αριστερά ο αρχιτέκτονας Αποστόλης Μουζουράκης

Όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας “πηλοίκο” Αποστόλης Μουζουράκης, «η έκθεση αυτή συσχετίζεται με τα πολυεργαστήρια που έγιναν στον “Βερέκυνθο” όπου εφαρμόστηκαν ψηφιακές τεχνολογίες, παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικά υλικά: στο χώμα, στο καλάμι, σε φυτικές ίνες κ.α Επίσης έγιναν κάποιες επεξεργασίες ανακυκλωμένων υλικών όπως πλαστικά μπουκάλια κ.α. Δημιουργήθηκαν πάνελ από πηλό από την περιοχή των Χανίων, από επτά διαφορετικά είδη χώματος με διάφορα χρώματα.

Ο ωμός πηλός έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς συμβάλει στην ρύθμιση της υγρασίας, στη απορρόφηση της κακοσμίας, στη προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κ.α
Οσοι παρακολούθησαν τα εργαστήρια προσπαθήσανε στην ουσία – με τη συμβολή των καθηγητών τους- να ανιχνεύσουν αυτά τα υλικά και σε σχέση με τον Μινωικό πολιτισμό.

Δηλαδή είχανε κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές, όσον αφορά τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιήσανε οι Μινωίτες και προσπαθήσανε κατά κάποιο τρόπο να ερευνήσουν τι γινόταν τότε.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων χρησιμοποιήθηκε χώμα από τους λόφους γύρω από το Καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος” στα Τσικαλαριά τα οποία κατά τους περασμένους αιώνες ήταν γνωστά για την κεραμική τέχνη που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή. Με αυτά τα χώματα σχεδίασαν και δημιούργησαν αντικείμενα με ωμό πηλό τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση στο ΚΑΜ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα