Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Ζωντανός φράκτης” η Λέσβος

Το δίλημμα από ηθικής πλευράς της καταγραφής του ανθρωπίνου δράματος έζησαν τον πρώτο καιρό της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο οι ντόπιοι ερασιτέχνες στο σύνολό τους φωτογράφοι του νησιού.
Παρόλα αυτά, οι ίδιοι και οι φωτογραφικές τους μηχανές αποτύπωσαν εντυπωσιακές εικόνες, όντας οι πρώτοι που κατέγραψαν τον πόνο των ανθρώπων που ξεκληρίζονται από τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή στα “Χ.Ν.” του προέδρου της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης Στρατή Τσουλέλη, με την ευκαιρία της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζεται στο ΚΑΜ με τίτλο “Πρόσφυγες”:
«Οι φωτογραφίες από τα μέλη της φωτογραφικής μας εταιρίας που έχουμε φέρει στα Χανιά είναι ένα μικρό δείγμα φωτογραφιών από δικά μας παιδιά που είχαν μάθει και τραβούσαν αυτά που τραβάει ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, όπως πουλιά, φύση, ταξιδιωτική φωτογραφία ή φωτογραφία δρόμου», τονίζει αρχικά ο κ. Τσουλέλης, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται πιο ουσιαστικός: «Ξαφνικά είδαμε μπροστά μας ένα θέμα το οποίο μας ξεπερνούσε… Είδαμε ανθρώπους να βγαίνουν από τη βάρκα μισοπνιγμένοι, ανάμεσά τους παιδιά. Μας “ξεπέρασε” σαν ανθρώπους και φωτογράφους, αλλά αφού ξεπεράσαμε τους ηθικούς ενδοιασμούς που είχαμε για το αν πρέπει να καταγράψουμε τη δυστυχία, το κάναμε και νομίζω ότι ορθώς το κάναμε γιατί μετά από τις δικές μας φωτογραφίες ήρθαν άλλοι φωτογράφοι, μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι από το εξωτερικό και δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα. Και ορθώς δημοσιοποιήθηκε γιατί ήρθε όλη αυτή η βοήθεια από ξένους ανθρώπους, που βοήθησαν στο να καταγραφεί καλύτερα το πρόβλημα».

“ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”
Σύμφωνα με τον κ. Τσουλέλη που με την ευκαιρία της έκθεσης πραγματοποίησε χθες ομιλία για το θέμα αυτό προβάλλοντας φωτογραφίες, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει πολύ άσχημη.
«Συνεχίζουμε να λέμε… ψέματα. Σε κάμπινγκ που είχαν δημιουργηθεί για να φιλοξενούν 2 έως 3 χιλιάδες κόσμο έχουν συσσωρευθεί 6 και 7 χιλιάδες και πάει λέγοντας. Ηδη διαβάζω από τις εφημερίδες ότι ο δήμαρχος μας έχει έρθει σε οξεία αντιπαράθεση με τον υπουργό, τον κ. Μουζάλα, όπου και διαφωνούν… Ο ένας λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί κι άλλο κάμπινγκ, ο δήμαρχος λέει φτάνει πια, δεν μπορώ να δεχτώ άλλους πρόσφυγες και ουσιαστικά από μια απρόβλεπτη κίνηση που μπορεί να γίνει από την γείτονα χώρα, την Τουρκία, ξαφνικά μπορεί ν’ αλλάξουν τα πάντα… Συσσωρεύεται τόσος κόσμος σ’ ένα μέρος, σ’ ένα νησί και μετατρέπεται σε έναν “ζωντανό φράχτη” γιατί έρχονται άνθρωποι και δεν τους αφήνουμε να προχωρήσουν, συσσωρεύονται και έτσι μεταδίδουν το μήνυμα στους υπόλοιπους “μην έρθετε”. Τους μεταδίδουν το μήνυμα ότι δεν θα μπορέσουν να φύγουν από τη Λέσβο και πραγματικά δεν μπορούν να φύγουν με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός. Μάλιστα να πω ότι πλέον έχει αλλάξει η κατάσταση και το 80% δεν είναι Σύριοι όπως ήταν το πρώτο καιρό, αλλά Αφρικανοί αυτοί που καταφθάνουν…», τονίζει ο κ. Τσουλέλης.
Η έκθεση “Πρόσφυγες” συνεχίζεται έως τις 20 Ιανουαρίου στο ΚΑΜ και παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΕΦΕΚ (Τμήμα Χανίων), τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ. Ωρες λειτουργίας είναι καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα