» 30 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Κωφών Χανίων – Σαμαριά
Το Σωματείο των Κωφών μετρά 30 χρόνια λειτουργίας του και σε όλο αυτό το διάστημα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο. Τα μέλη του Σωματίου είναι άνθρωποι που έχουν όρεξη για δράση, παλεύουν για τα ιδανικά και τα δικαιώματα τους. Ατομα που είναι για πολλούς “παρεξηγημένα” όμως δεν διαφέρουν παρά ελάχιστα από τους ακούοντες. Τα προβλήματα ακοής φαντάζουν αμελητέα, όταν πάνω απ’ όλα είσαι άνθρωπος που αγαπάς τη ζωή και δε σταματάς λεπτό να αγωνίζεσαι για τους στόχους σου.
Στον εργασιακό τομέα οι κωφοί αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες σε σχέση με την αντιμετώπιση από τους συναδέλφους τους όπως τόνισε η Ντίνα Λεφάκη. Η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου αποτελεί μια ακόμη δυσκολία, η οποία, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με εναλλακτικούς τρόπους.
«Πολλές εταιρείες δεν προσλαμβάνουν κωφούς στις επιχειρήσεις τους γιατί φοβούνται ότι θα υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία», προσθέτει η Ντίνα. Σχετικά με τον δημόσιο τομέα στο παρελθόν έχουν γίνει αναφορές από τα μέσα ότι έχουν προσληφθεί αρκετοί κωφοί σε διάφορες υπηρεσίες και Δήμους, «η αλήθεια είναι ότι στα Χανιά μόνο 5 κωφοί απασχολούνται στο δημόσιο, ωστόσο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 άνθρωποι βαρήκοοι και κωφοί που είναι άνεργοι με οικογένειες και ενώ κάνουν αιτήσεις σε διάφορα προγράμματα και στον Ο.Α.Ε.Δ. δεν μπορούν να βρουν δουλειά εδώ και 4 χρόνια», υπογράμμισε η Ντίνα.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας). Οι κωφοί ταλαιπωρούνται με τις επιτροπές καθώς υπάρχει μια γραφειοκρατία, οι επιτροπές αργούν να καλέσουν στην επιτροπή τα άτομα με κώφωση και όταν πάρουν την έγκριση για το επίδομα που τους αναλογεί, αυτή η έγκριση θα διαρκέσει για 2 – 5 χρόνια και έπειτα οι κωφοί ή βαρήκοοι είναι υποχρεωμένοι να ξαναπεράσουν από τις ειδικές επιτροπές. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διαδικασία χορήγησης διπλώματος οδήγησης.
Σχετικά με την εκπαίδευση στην Ελλάδα υπάρχουν σχολεία κωφών με ιδιαίτερο τρόπο εκπαίδευσης και σχολεία με τμήματα Ένταξης οπού τα μαθήματα γίνονται μεταξύ καθηγητή και μαθητή. «Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι η διευκόλυνση κατανόησης του μαθήματος και επικοινωνίας μαθητή και καθηγητή.
Ωστόσο, όλα αυτά δρουν στην ψυχολογία ενός παιδιού που οι ακούοντες το αντιμετωπίζουν ως έναν κατώτερο τους λόγω της διαφορετικότητας του», ανέφερε ο Αντρέας Κυριακάκης, καταξιωμένος αθλητής στον Αθλητικό Σύλλογο Κωφών Κρήτης “Μίνωας”.
Τα “διαφορετικά” άτομα είτε είναι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είτε με κώφωση, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ισάξια με τους υπόλοιπους ανθρώπους. «Οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζουν τους κωφούς γιατί τους θεωρούν κατώτερα όντα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σεβασμός απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλοι αντιδρούν με κοροϊδία», δήλωσε ο Κώστας Κυριακάκης μέλος του Συλλόγου.
Οι δράσεις του Συλλόγου
Όπως ανέφερε η Ντίνα Λεφάκη μέλος του σωματείου Κωφών: «Δύο φορές την εβδομάδα πραγματοποιούνται μαθήματα εκμάθησης της Ε.Ν.Γ. (Ελληνικής νοηματικής γλώσσας) και για βαρήκοους, αλλά και για ακούοντες, έχουν διάρκεια 8 μήνες και πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες, τα επίπεδα είναι 4». Επιπλέον, σημαντικές είναι οι διακρίσεις του Σωματείου Κωφών στον αθλητισμό καθώς η ομάδα “Μίνωας” κατέκτησε στους αγώνες τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κρήτης για Κωφούς και σε όλη την Ελλάδα. Η Ομοσπονδία Αθλητισμού των Κωφών (ΕΟΑΚ) δραστηριοποιείται σε 12 αθλήματα, ποδόσφαιρο ανδρών, σάλας ανδρών – γυναικών, μπιτς βόλεϊ, κολύμβηση, τένις, μπόουλινγκ, μπάσκετ ανδρών – γυναικών, σκοποβολή, ταε-κβο-ντο, καράτε, ελληνορωμαϊκή πάλη και στίβος. «Το 2014 έχουμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, οι αθλητές που έχουν συμμετάσχει διεθνώς σε αγώνες είναι 245 οι οποίοι έχουν λάβει και διακρίσεις. Μέσω αθλητικών σωματείων διοργανώνουμε πανελλήνια πρωταθλήματα των υπαρχόντων αθλημάτων της ΕΟΑΚ», δήλωσε ο Ιάκωβος Χαρουλάκης, μέλος του σωματείου.