Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Ζώντας” την ιστορία της Νέας Χώρας

Από τα σημαντικά ευρήματα της αρχαιότητας και το προσφυγικό παρελθόν στη σύγχρονη… ξενοδοχοποίηση

Να γνωρίσουν πτυχές της μακραίωνης και πλούσιας ιστορίας της περιοχής της Νέας Χώρας, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς για τη σημερινή έντονη τουριστικοποίηση – ξενοδοχοποίηση της περιοχής, που απειλεί να αλλοιώσει την πολιτισμική ταυτότητα και φυσιογνωμία της, είχαν την ευκαιρία οι δεκάδες πολίτες που συμμετείχαν στην περιήγηση – ξενάγηση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι νεοχωρίτες αρχαιολόγοι Κατερίνα Τζανακάκη και Μιχάλης Μιλιδάκης, μίλησαν στο κοινό για την αθέατη όψη της ιστορικής συνοικίας, σπαράγματα της οποίας έφεραν στο φως ανασκαφές του παρελθόντος, πριν αυτά σκεπαστούν οριστικά από σύγχρονες κατασκευές.
Μια περιοχή που, όπως ανέφεραν, έχει πιστοποιηθεί η αδιάλλειπτη ανθρώπινη παρουσία σε αυτήν από την αρχαιότητα καθώς υπήρξαν ευρήματα, από διαφορετικές περιόδους, από λατρευτικούς χώρους –με έντονο το διονυσιακό στοιχείο– βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως το εργαστήρι κατασκευής πορφύρας, αρχαίων λημών (πατητηριών), νεκροταφείων, ρωμαϊκών κατοικιών κ.ά. Από τα ευρήματα ξεχωρίζει ένα πανέμορφο μαρμάρινο γλυπτό μιας νεαρής γυναίκας που χρονολογείται από το 410 μ.Χ. και το οποίο φιλοξενείται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Επίσης, έγινε αναφορά στις βενετσιάνικες οχυρώσεις που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα και για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, αρχαία οικοδομικά υλικά.
Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην περιοχή της Νέας Χώρας διαπιστώνεται έντονη παρουσία των Μουσουλμάνων κι αργότερα των μικρασιατών προσφύγων που κατέφθασαν στα Χανιά μετά την καταστροφή του ΄22.

Η σύγχρονη ιστορία της συνοικίας είναι συνυφασμένη και με την παρουσία του εργοστασίου της ΑΒΕΑ, από το οποίο σήμερα διασώζονται μόλις δύο υψικάμινοι και ένα κτίσμα.
Κατά τη συζήτηση που έγινε στο σημείο μπροστά από τα εναπομείναντα ερείπια της ΑΒΕΑ, πολλοί ήταν εκείνοι που διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που χτίζονται στην περιοχή και τα σχέδια για τη δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής που προωθούνται για το σημείο δίπλα από το κολυμβητήριο, και το πως όλα αυτά αναμένεται να αλλάξουν την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και να δυσκολέψουν την καθημερινότητα των κατοίκων της.

Η περιήγηση στη λαϊκή συνοικία συνεχίστηκε με στάσεις στα Πευκάκια, όπου έγινε αναφορά στην ιστορία του πάρκου και των σχολείων της περιοχής, τον Αγ. Κωνσταντίνο, το 6ο Δημοτικό Σχολείο και την παραλία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα