Λέει ο αγρότης στην κάµερα µπροστά… «Αγρότες είµαστε, τι ήρθαµε εδώ, να κάνουµε βόλτες; Κοίτα, έχουν αφήσει τα τρακτέρ τους και πήγανε βόλτες».
Πες µου τώρα, αν ο συγκεκριµένος είναι φερέφωνο της κυβέρνησης ή τον βάλανε να προβοκάρει τον αγώνα των αγροτών.
Όχι φυσικά. Είναι ένας άδολος αγρότης που ξόδεψε καύσιµα, χρόνο, πρόσθεσε κούραση πάνω του, µόνο και µόνο για να ακουστεί η φωνή του από τους αρµόδιους για τον κλάδο του. ∆ηλαδή για τη ζωή του. ∆ηλαδή να ακουστεί η αγωνία του για το σήµερα του ιδίου και το αύριο των παιδιών του.
Ένιωσε προδοµένος όπως είπε… Συνάδελφοι του, όπως άφησε να καταλάβουµε, περί άλλων ετύρβαζαν στην κάθοδο τους στην πρωτεύουσα.
Ο αντίλογος ίσως να λέει πως, αφού ήταν κατάνυχτο, µεσάνυχτα και βάλε, γιατί να µην πάνε µία βόλτα να ξεσκάσουν, να το ρίξουν έξω.
Η απάντηση είναι πολύ απλή, την οποία υπαγορεύει η ηθική κάθε αγώνα, κάθε συναδελφικής συνύπαρξης. «Έστω κι ένας συνάδελφος, συναγωνιστής να πληγωθεί, να πικραθεί… Όχι, δε θα πας πουθενά. Θα µείνεις εδώ, µπροστά από το τρακτέρ, πλάι στο συνάδελφο, ακόµη και τα µάτια σου αν κλείνουν, κάνε τα πάντα να δείξεις να αποδείξεις ότι έχεις επίγνωση, για όλα όσα σηµαίνει ένας αγώνας».
Τι λέει η κυβέρνηση. Λέει ότι το µήνυµα το έλαβε από τις κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζει όµως «…αυτή τη στιγµή δεν υπάρχουν άλλα δηµοσιονοµικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες».
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι για την κάθοδο των αγροτών στην πρωτεύουσα, λειτούργησε εξαιρετικά η επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίµου, µε αποδέκτες αποκλειστικά και µόνο τους πολίτες. Συγκεκριµένα, ο κ. Χρυσοχοϊδης αρχικά είπε το µεγάλο ΟΧΙ για την κάθοδο… Τα πνεύµατα όµως οξύνθηκαν, οπότε εξετάστηκαν από τους συµβούλους του πρωθυπουργού όλα τα ενδεχόµενα, οι πιθανότητες έκβασης των κινητοποιήσεων και αποφασίστηκε το ΝΑΙ στην κάθοδο και παράλληλα να ακουστεί µεγαλοφώνως το µεγάλο ΟΧΙ στην όποια επιχορήγηση στους ανθρώπους του πρωτογενή τοµέα, δεδοµένης της δηµοσιονοµικής κατάστασης.
Τι αντιλήφθηκαν οι πολίτες… Πως οι αγρότες πέτυχαν να σταθµεύσουν τα τρακτέρ τους και να συγκεντρωθούν οι ίδιοι µπροστά από το Κοινοβούλιο. Πως τηρήθηκε µια τάξη συµφωνηµένη εξ’ αρχής µε την ΕΛ.ΑΣ, πως επεισόδια δεν υπήρξαν, πως η κυβέρνηση έδειξε σεβασµό στην ανάγκη των αγροτών να διαδηλώσουν, αλλά ταυτόχρονα παρέµεινε ακλόνητη στα δεδοµένα που τους είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του αρµόδιου υπουργείου. Οπότε οι πολίτες διέκριναν πως η κυβέρνηση δεν κλονίστηκε, δε φοβήθηκε, δεν γύρισε “την µπιφτέκα” που λέει τώρα τελευταία ο λαός µας.
Άρα τα περί εµπιστοσύνης που αποτυπώνονται ως δηµοσκοπικά αποτελέσµατα στις κατά καιρούς δηµοσκοπήσεις, για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, που µε σοβαρότητα, όπως λένε οι αναλυτές των πάνελ, προχωράει το κυβερνητικό του έργο, έρχεται να δέσει µε τα όσα είδαν οι πολίτες να συµβαίνουν πριν και µετά την κάθοδο των αγροτών µπροστά από το µνηµείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγµα.
Αν καταλάβουµε πως ζούµε στις εποχές που τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, ίσως ξηµερώσει ένα πιο φωτεινό αύριο για τους πολίτες, που δεν θα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.