Στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώνεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής ζωοτροφών από υπολείμματα τροφίμων που υλοποιείται στην Κρήτη!
Mάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος: LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα παρουσιάστηκαν στις ανοικτές δράσεις ενημέρωσης που πραγματοποίησε, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ στο κέντρο του Ηρακλείου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα με τίτλο: «Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμος Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Συστατικό Ζωοτροφών», ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από την υλοποίηση τριών επιτυχημένων λειτουργικών περιόδων. Συντονιστής φορέας του έργου είναι ο ΕΣΔΑΚ, ενώ σε αυτό συμμετείχαν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, κατασκευάστηκε πιλοτική μονάδα προεπεξεργασίας και ηλιακής ξήρανσης των συλλεγόμενων τροφικών υπολειμμάτων χώρων φιλοξενίας και εστίασης, η οποία και λειτούργησε τις περιόδους Μαΐου – Οκτωβρίου 2018, 2019 και 2020.
Οι πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια των ανοικτών εκδηλώσεων για όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος από την Περιβαλλοντολόγο του ΕΣΔΑΚ και Συντονίστρια του Έργου, Παρασκευή Πάντελη. Έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η συλλογή των τροφικών υπολειμμάτων, η χειροδιαλογή, η ηλιακή ξήρανση, η παστερίωση και η παραγωγή της πρώτης ύλης για ζωοτροφές για οικόσιτα ζώα, καθώς και για τις προοπτικές αλλά και τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που ανοίγονται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «τα απορρίμματα, δεν είναι σκουπίδια. Έχουν αξία και με τον κατάλληλο προγραμματισμό, μπορούν να επεξεργαστούν και να έχουν και δεύτερη ευκαιρία, ως νέα προϊόντα».
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς συμμετείχε επίσης στη δράση και σε δήλωσή του τόνισε: «Ένα από τα σημαντικότερα πιλοτικά έργα στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, το LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα, απέδειξε ότι μέσα από την συνεργασία Αυτοδιοίκησης – Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, για τους πολίτες, για τον τόπο μας».
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον. Τα υπολείμματα τοποθετούνταν σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γινόταν με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφάλιζαν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, ήταν η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου, μετά και τις αναγκαίες λόγω πανδημίας παρατάσεις, ήταν 62 μήνες, ο προϋπολογισμός ανήλθε στο ποσό των 2.580.619,00 € και η επιδότηση από την ΕΕ στο ποσό του 1.459.227,00 €.