Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ζωτικής σημασίας οι Α’ Βοήθειες για τραυματίες

Οι βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών μπορεί να είναι σωτήριες για τη ζωή ενός πολυτραυματία.

Ο χειρουργός ορθοπεδικός – τραυματιολόγος κ. Δημήτρης Αμπελάς μίλησε για τη σημασία των γνώσεων αυτών στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας “Διημερίδας μοτοσυκλέτας και οδικής ασφαλείας” που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη “Συκολιά” στα Χανιά από την εκπομπή μοτοσυκλέτας “Kokkina Fegaria”.

H εισήγηση του κ. Αμπελά είχε να κάνει με την “άμεση αντιμετώπιση πολυτραυματία επι τόπου από μη επαγγελματίες υγείας” με τις οδηγίες του να επικεντρώνονται τόσο προς αυτούς που έχουν πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες όσο και για εκείνους που δεν έχουν!
«Ένα σεμινάριο στη βασική υποστήριξη ζωής (BLS) 3-4 ωρών μπορεί να δώσει κάποιες πρώτες πολύ σημαντικές γνώσεις. Αν γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες και αρχές των πρώτων βοηθειών και έχεις ψυχραιμία μπορείς να προσφέρεις πολλά. Το πρωτόκολλο στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία προβλέπει ότι θα πρέπει πρώτα να δώσεις έμφαση στον αεραγωγό , αν δηλαδή αναπνέει ο τραυματίας. Αν δεν αναπνέει πρέπει να γνωρίζεις πως θα κάνεις ανάνηψη. Αν αναπνέει ακολουθούμε τα επόμενα βήματα» τόνισε ο κ. Αμπελάς. Παράλληλα , αναφέρθηκε στα προβλήματα στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως στα νοσοκομεία της χώρας μας δεν υπάρχουν “κέντρα τραύματος” που να αντιμετωπίζουν άμεσα τους τραυματίες.

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΜΕΘΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ


Από τη μεριά του ο διοικητής της Τροχαίας Χανίων κ. Γιάννης Βλαχάκης παρουσίασε μια σειρά από βίντεο με θέμα τη μέθη, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, το αντικανονικό προσπέρασμα, την απόσπαση προσοχής λόγω ομιλίας στο κινητό. Μιλώντας στο κοινό επισήμανε πως «εμείς στην Τροχαία δεν είμαστε μπαμπούλες! Όταν Πιάνουμε δουλειά στην υπηρεσία δεν λέμε “ ποιον να γράψουμε σήμερα” αλλά “ποιον θα σώσουμε”. Μέσα στα πλαίσια της εργασίας μας είναι και η τιμωρία και η χρηματική ποινή. Όμως δεν είναι αυτός ο στόχος μας».
Ο κ. Βλαχάκης στάθηκε στο θέμα της παιδείας τονίζοντας πως «βλέπουμε καθημερινά γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το δίκυκλο, οι ίδιοι να φοράνε κράνη και τα παιδιά τους όχι. Και όταν τους ρωτάμε γιατί, το πρώτο πράγμα που συνήθως απαντούν είναι “πόσο είναι το πρόστιμο;” Για αυτό και είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η παιδεία μας να μπει το μάθημα της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό.» Ο ίδιος πάντως παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση σε ότι αφορά το κράνος καθώς 9 στους 10 οδηγούς το χρησιμοποιούν.
Παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής κ. Β. Διγαλάκης αναφέροντας το παράδειγμα των ΗΠΑ. «Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με διττό τρόπο. Με βίντεο όπως αυτά που προβλήθηκαν στην εκδήλωση που είναι σκληρά αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δεις τις συνέπειες των τροχαίων και ο δεύτερος με δρακόντεια νομοθετική αντιμετώπιση . Δεν γίνεται να οδηγάει κάποιος μεθυσμένος, χωρίς δίπλωμα, να προκαλεί το θάνατο δύο νέων παιδιών και να μην μπαίνει στη φυλακή» είπε χαρακτηριστικά.
Τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση καλώς όρισε ο διοργανωτής κ. Ιωάννης Αλεξανδράκης, χαιρέτισε επίσης ο κ. Παναγιώτης Σβουράκης πρόεδρος του ΕΑΚ για λογαριασμό του Υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη κα. Το παρών έδωσε ο πρώην δήμαρχος Τ. Βάμβουκας και πολλοί φίλοι των δύο και των τεσσάρων τροχών. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρξε έκθεση μοτοσυκλετών και στρατιωτικών οχημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα