Σοβαρές, εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις θα έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, σε μία πιθανότητα που παρουσιάζεται πλέον πιο ζοφερή παρά ποτέ, αφού η υπερθέρμανση του πλανήτη μοιάζει να… εντατικοποιείται.
Τα παραπάνω αποτελούν την περίληψη μόνο, της 2.000 σελίδων αναλυτικής έκθεσης που συνέταξαν ερευνητές της IPCC και αφορά στις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στη Γή.
Συγκεκριμένα η Διακυβερνητική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί πως οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε σοβαρές και μη αναστρέψιμες ανατροπές πλανητικής κλίμακας, αφού από τους πόλους μέχρι τα Ιμαλάια, η υπερθέρμανση προκαλεί σημαντικές αλλαγές στα οικοσυστήματα και απειλεί την υγεία και την ευημερία. Τα ποσοστά αυξάνονται δραματικά στις παράκτιες περιοχές και τις φτωχότερες χώρες.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
«Η κλιματική αλλαγή είναι στην πραγματικότητα πρόκληση διαχείρισης κινδύνων» είπε χαρακτηριστικά στο “Reuters” ο Κρίστοφερ Φιλντ του Ινστιτούτου Carnegie στην Καλιφόρνια και μέλος της συντακτικής ομάδας της έκθεσης.
«Η έκθεση παραθέτει ξεκάθαρα ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη πολλές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στο site του Science ο οικονομολόγος Νίκολας Στερν, πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στερν είχε γίνει ευρέως γνωστός μετά από τη δημοσίευση ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει -εκτός των άλλων- η κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, η έκθεση προειδοποιεί ότι, κατά τη διάρκεια του αιώνα, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο μετακίνησης των ανθρώπων, οι οποίοι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν προκειμένου να επιβιώσουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και ξηρασίες. Επίσης προειδοποιεί και για μεταγενέστερες επιπτώσεις που επίσης θα έχουν ως αποτέλεσμα τον “ξεριζωμό” των ανθρώπων από τις περιοχές τους, όπως η ερημοποίηση και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών.
«Η έκθεση ζητά από όλους να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και να διαχειριστούμε το ρίσκο», δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής της ομάδας για το κλίμα στον Ο.Η.Ε.
Εκείνη που μοιάζει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι πως η IPCC κερδίζει έδαφος στις Η.Π.Α. τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. «Η επιστήμη κρούει τον κώδωνα ότι το κλίμα και ο τρόπος ζωής μας βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε σχετικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο κείμενο, του οποίου η τελική μορφή οποίο ολοκληρώθηκε και συντάχθηκε Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
• Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τόσο τα αποθέματα πόσιμου νερού όσο και τη διατροφική ασφάλεια, αφού είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και ορισμένες καλλιέργειες.
• Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα σε παγκόσμια κλίμακα και μεγάλοι πληθυσμοί ανθρώπων είναι πιθανό να αναγκαστούν να μετακινηθούν.
• Πολλά είδη ζώων και φυτών, θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να αποφύγουν την υπερθέρμανση. Πολλά από αυτά κινδυνεύουν επίσης να εξαφανιστούν.
• Αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, οι απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ ίσως φτάσουν το 0,2 έως 2,0 τοις εκατό το χρόνο.
• Αν η κλιματική αλλαγή έχει ένα θετικό σημείο, τότε αυτό είναι μόνο πως παρατηρείται μείωση των θανάτων από το κρύο σε ορισμένες περιοχές.
Να σημειώσουμε πως η έκθεση, η οποία τονίζει και εξηγεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελεί τον δεύτερο τόμο, σε μια τρίτομη σειρά που συνέταξε η IPCC με σκοπό να ενημερώσει και να καθοδηγήσει της κυβερνήσεις.
Ο πρώτος τόμος αναφερόταν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και ουσιαστικά εστιαζόταν στο ότι κατά 95% ευθύνεται ο άνθρωπος για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο τρίτος τόμος αναμένεται να εκδοθεί τον άλλο μήνα και θα εστιάζεται στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να παρουσιαστεί ύφεση του φαινομένου.
(Πηγή: The guardian, Science)